Nellie Bly

Nellie Bly

Anna Odell var inte först. Nellie Bly wallraffade mentalvården i USA redan 1887.

Läs mer hos Sveriges Radio. Tack Geta för tipset!

Kommentar  
Mentalsjukhusen var väl lite av logement dvs lumpen. Helt oacceptabel standard idag. Inte ens flyktingar skulle acceptera det dvs lägre än ulandsstandard.
På mentalsjukhus har man bara sin säng, sitt sängbord och ett låsbart skåp.

Quoting Ready:

Jo, fast det är bättre att vara på mentalsjukhus än att vara hemlös.



Samtidigt är man hemlös, när man är på mentalsjukhus.
Nej, det klagades inte på kostnaderna, men det hade blivit fruktansvärt dyrt att behålla mentalsjukhusen. De hade tvingats bygga om och renovera, bättre dyrare personal och bygga nytt. Gruppboenden kostar bara en fjärdedel av vad en plats på sjukhus kostar och är nog bättre. ACT-team som ger vård i hemmet är nog bättre än både gruppboende och avdelning. På en avdelning skall man ut så snabbt som möjligt med ACT-team vårdar man längre och ett par år.
Klagades det på kostnaderna för mentalsjukhusen förr? Det var väl inte därför som de lades ner?
Jo, fast det är bättre att vara på mentalsjukhus än att vara hemlös.
Det var bra att mentalsjukhusen lades ner för jag tror det var 30000 sängplatser och idag framstår de som onödiga. Kanske 15 % bor på gruppboende, som kostar kanske en femtedel av mentalsjukhus. Det som finns kvar av mentalsjukhusen är långliggarna på rättspsyk kanske 10-20 personer. Så mentalsjukhusen var onödiga.
Journalisterna ger sken av att vilja rädda mentalpatienterna från mentalsjukhusen.
Det gjordes av RSMH på 60-talet.
Den svenska psykiatridebatten kallar jag för det sista dårhuset. Orsaken är att debatten ger sken att man befinner sig 100 % av tiden i psykiatrin, som på mentalsjukhusens tid. En med schizofreni tillbringar 2 % av sin tid inom psykiatrin, så hemmet är det nya mentalsjukhuset och man är sin egen mentalskötare med varierande framgång delvist beroende på avsaknad av utbildning tex kursen Sjukdomshantering (IMR). Skall man satsa på psykiatrin skall man satsa på den egna vården i hemmet, där 98 % av tiden tillbringas.