Beata Walczak-Larsson

Psyksjuksköterskan Beata Walczak-Larsson fungerar, som case manager - en kontaktperson för patienten

Allt fler drabbas av psykisk ohälsa, som depression, ångest, oro och sömnstörningar.

På Gottsunda vårdcentral följer en psykiatrisjuksköterska upp de patienterna.

Hon har tät kontakt med övriga yrkesgrupper på vårdcentralen, men också med slutenvårdens psykiatri.

Verksamhetschefen Kristina Lundmark tror att specialistsjuksköterskorna kommer att spela en allt större roll i framtidens vårdcentraler på grund av läkarbristen.

Läs mer i Vårdfokus. Tack vnv för tipset!

Kommentar  
-Jag hade case-manager i 10-11 år. Att träffa Lousie Lundberg i en stökig arbetslya i 30-35 minuter så är skillnaden stor. Ngn påstådde att om man var o har varma känslor för betraktaren å vice versa klienten en ömsesidig kontakt må va sagt. Så gynnar det tillfrisknad. Antar att det i grunden är processer. Vi hade en gladlynt o spontan case-manager vs klient relation. Hon fattade tycke å skapade intresse för mej, vilket också formligen har hört språkas när jag var inlagd 3 mån på vuxen psykiatrion. Han sa så intresserar sej vederbörande personen sig för just dig gynnar det. Hon skjutsade mej vi hade mail kontakt och hela den ekvationen. Jag hade haft svårt i livet utan henne. Det kallas inegrerad närsjukvård. Vi har det i malmö iaf.. Man tycker att livet e hopplöst å meningslöst o har svårt att ens famna så finns där enda ngt att famna efter
Det finns kontaktpersoner inom psykiatrin, men jag vet inte om de kollar upp hur det går med medicineringen. Några här har haft kontaktperson inom psykiatrin. Egentligen kanske man skall kalla det case manager för kontaktperson finns inom kommunal psykiatri och är där mer ett sällskap och kallas därför ibland för fritidsstöd.
Om sexköp vore legaliserat så hade alla män kunnat söka upp en riktig case manager.
De använder fina namn som case manager men bakom namnet döljer sig bristande förståelse och inkompetens.
Nackdelen är att vårdcentralen har lindriga till måttliga besvär. Lindriga besvär ger medicinering eller behandling mot psykiska besvär dålig eller ingen effekt. Det är vid måttliga besvär effekten börjar märkas, men vid svåra psykiska besvär ger medicinering bäst effekt. Den här typen av uppföljning är därför viktigast inom psykiatrin, som hanterar de kraftigaste symptomen. Positiv ändå till detta förutsatt att det finns psykiatrisjuksköterskor tillräckligt för psykiatrin. Jag kan tänka mig att sjuksköterskorna kan gilla detta jobb, eftersom det är självständigt, många säkert "tillfrisknar" och gör jobbet tacksammare än inom psykiatrin. Om det finns psyksköterskebrist kan kanske apoteken kan ta hand om uppföljningen mot ersättning.
Psykiatrisjuksköterskor kan nog vara speciellt bra för kvinnliga patienter för då kan de prata om ditten och datten.