Hannes Qvarfordt

Det pågår en diskussion om hur man ska förbättra samarbetet mellan psykvårdens två huvudmän – regionerna och kommunerna – eftersom det nuvarande samarbetet inte fungerar.

Djupt illamående människor faller mellan stolarna och får inte någon hjälp alls.

RSMH har stannat vid ståndpunkten att vi fortsatt ska ha två huvudmän, men att de ska tvingas till bättre samarbete genom förstärkt lagstiftning.

Jag respekterar ställningstagandet, men tror personligen inte att det kommer att leda särskilt långt.

Läs mer hos RSMHBloggen.

Kommentar  
Psykiatrin är skyldiga att ta blodprover på oss med schizofreni en gång per år.
Det finns ett problem vid schizofreni och det är att det är kroppsliga sjukdomar som ger ökad dödlighet och då är det bra med läkare. Sedan saknar många sjukdomsinsikt och då är det svårt att hjälpa för vem som helst och då krävs diagnostikkunskaper.
Svårast sjuka är nog de med schizofreni. Där bor 20 % på gruppboende med idag ofta tillgång till sjuksköterska. Sedan 25 % är nästan friska. De i 60 års åldern är också ofta nästan friska. Låt säga 10 %. 55 % behöver inte så mycket hjälp. Problemet är missbruk + psykossjukdom (25 %) för de är sjukare och upptar idag 75 % av tvångsvård + rättspsykiatrisk vård. De bör få depåinjektioner då missbruket kan utlösa psykoser. Jag misstänker att doseringen av depåinjektioner för missbrukare kan vara för låg och här behövs mer forskning. För missbrukare finns case managers och ACT-team. Det är nog missbruksvården för psykiskt sjuka som behöver samordning. Flesta andra klarar sig utan.