Abilify har 61 % dopamineffekt 

Amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA varnar för att Abilify/Aripiprazol kan ge tvångsmässiga och okontrollerbara ingivelser att spela, hetsäta, shoppa och ha sex.

Det försvinner när medicineringen upphör eller dosen sänks.

Dessa impulskontrollproblem  är sällsynta, men kan vara skadliga om den inte upptäcks.

Förutom detta har andra tvångsmässiga beteenden har upptäckts som ätande, shoppande och sex, som kan drabba vem som helst med medicinen.

Läs mer hos FDA.

Läs Viska:s Tvångstankar och tvångshandlingar.

Kommentar  
Abilify skiljer sig från andra nyare antipsykotika och det beror inte på dopamineffekten utan andra saker. Rexulti med 40 % dopamineffekt som kommer kanske om ett par år liknar däremot andra nyare antipsykotika. Abilify sägs hos vissa ge ökad nervositet, som kan likna rastlöshet, men som inte är det. Seroquel har viss effekt mot ångest och oro förutom effekt på depression också. Abilify har också viss effekt på depression.
Sen får jag faktiskt ökade positiva besvär när jag tar maxdosen Abilify, som försvinner när jag gått ner till 25 mg där jag står idag. Det tar inte Seroquel bort. Men jag vill inte vara utan någon av dem för de hjälper på olika sätt, och jag tror min koncentrationsförmåga är bättre tack vare Abilify.
Jag tror detta är orsaken till att jag "balanserar ut" Abilify med Seroquel. Utan Seroquel får jag tvångsmässigt behov att röra mig (inte riktigt samma som akatisi, jag har haft bägge) med mera, utan Abilify blir jag trött och håglös. Så jag använder dem både som läkemedel i sin egna rätt, och som biverkningsmediciner mot varandra.
Troligen är det Abilifys dopaminstimulerande effekt som ger detta. I USA finns det ett Abilify-likt preparat Rexulti, som har bara 40 % av dopaminets effekt och alltså mindre dopamineffekt än Abilifys 61 %. Rexulti borde gå att få på licens.

Läkemedel mot Restless Legs, som har dopaminstimulerande effekt kan också ge liknande problem som Abilify.

Clozapine kan ge tvångstankar och tvångshandlingar och det drabbar 10 % ungefär. Behandlingen då brukar vara SSRI-antidepressiva.
Nej, kommentarerna räknas inte in för de tillhör inte forumet utan Joomla. Kommentarsprogrammet är avancerat dock och slår proffssajter, som Dagens Medicin.
Parkinsonpatienter kan också få liknande symtom.
Räknas kommentarer till nyheterna också som en postning? Om inte så borde kanske den funktionen läggas till.