AIMS

AIMS-testet används för att diagnosticera tardiv dyskinesi. Testning skall ske 2 gånger per år

Den drygt 70-åriga Malmökvinnan fick antipsykotisk medicin i tio år utan läkarkontroll.

Kvinnan har fått ofrivilliga muskelryckningar (tardiv dyskinesi) i kroppen som nu anmälts som en vårdskada.

Läs mer i Sydsvenskan. Tack vnv för tipset!

Läs Viska:s Ofrivilliga rörelser.

Viska har ett självtest (AIMS) för ofrivilliga rörelser.

Kommentarer   
Admin1
#3 Admin1 2016-05-14 17:19
Oftast kommer rörelserna vid munnen. Ett snabbtest är att framför en spegel sticka ut tungan. Om den rör sig ofrivilligt kan det vara ett tecken på tardiv dyskinesi. Ett annat snabbtest är att framför en spegel öppna upp munnen lite och se om tungan sticker ut förbi tänderna. Anhöriga borde också märka om man har lite konstiga rörelser för omgivningen brukar uppmärksamma det, men inte alltid en själv.
Geta
#2 Geta 2016-05-13 20:23
Man kan ha en mild form av Tourettes om man har ofrivilliga rörelser eller någon neurologisk sjukdom.
Admin1
#1 Admin1 2016-05-13 19:52
Alla fall av ofrivilliga rörelser beror inte på antipsykotika utan man kan få det av andra saker, som ökad benägenhet för ofrivilliga rörelser. Nyinsjuknade med schizofreni kan ha milda ofrivilliga rörelser utan att ha fått antipsykotika.

Jag är säker på att en psykiater hade upptäckt de ofrivilliga rörelserna utan AIMS-test hos denna kvinna. Om rörelserna är mer än Milda är det ganska lätt att observera dem.

Det man borde göra är att apoteken får göra AIMS-testet som tar 10 minuter på kunderna med antipsykotika 2 gånger per år. Gissar att de kostar 150 kr testet som landstingen borde betala. Det skulle lindra oron för denna biverkan och skapa större trygghet för medicineringen.

Du har inte rätt att posta kommentarer