Så har ännu ett år gått och Viska är inne snart på sitt 14:e år. Trots att Viska-gubben sitter i rullstol är nog Viska minst rörelsehindrad i det psykiatriska området i Sverige. Medan psykiatrin och patient- och anhörigföreningar står stilla och trampar (diskuterar frågor aktuella för 30-40 år sedan), så ser de Viskagubben som en liten prick vid horisonten på väg mot nya djärva mål i full rulle.

Frågor har kommit vilka gamla frågor, som den felaktiga fokusen är på och det är frihetsfrågor, som tvångsvård och bältning, som är onödiga eftersom praktiskt alla har full frihet idag, eftersom mentalsjukhusen är avskaffade. Sedan fler vårdplatser, som är mindre klokt eftersom psykiatriker saknas att bemanna dem och ingen blev frisk på långa inläggningar på mentalsjukhusen. De frågor som bör drivas är frihet från symptom, som 50 % dagligen har, frihet från psykoser samt missbruk. Rätt till alla effektiva psykossociala behandlingar.  Bättre och mer intensiv vård av nyinsjuknade. Att förebygga handikappet, som psykoser ger snarare än vårda handikappet, som är dagens strategi.

Vi har intressanta tider framför oss. Det kan komma 3-4 alternativ till Clozapine och även andra antipsykotika, som verkar på ett nytt sätt.

Nästa år kommer troligen Fanapt och Vraylar till Sverige Mindre viktuppgång och Vraylar verkar ha effekt mot negativa symptom, som det första preparatet.

I år toppas listan av behovet av aerobisk motion, som kan säkert minst halvera kognitiva symptom vid schizofreni. Kan vara viktigt för arbetsförmåga, socialförmåga och förmågan att klara vardagen. Sedan är det positivt för den kroppsliga hälsan förbättras antagligen också och vikten minskar. Aerobisk motion ger hjärtklappning och det bildas fler hjärnceller. De med schizofreni blir nog mindre handikappade med mer motion. Här skulle behövas en app, men jag misstänker att psykiatern Anders Hansén jobbar på saken. Kroppen är det bästa apoteket brukar jag säga och det stämmer med aerobisk motion.

I USA finns fler antipsykotika än i Sverige och intressanta preparat, som Rexulti (vidareutveckling av Abilify). En del har svårt att hitta ett antipsykotika, som passar och i sådana fall borde det vara lättare att få dem på licens i Sverige. Ett exempel Solian utan viktuppgång ger nästan lika bra effekt, som Zyprexa, men bara 30 stycken i Sverige får Solian på licens. Fler borde få Solian för viktuppgång är ett stort problem särskilt med Zyprexa, som har bäst effekt efter Clozapine.

För några år sedan skrev en forskare om sin OCD i världens bästa vetenskapliga tidning Nature. Jag var förvånad att en person, som var så intelligent inte kunde genomskåda att hans tvångshandlingar var onödiga och att han borde kunna stoppa dem viljemässigt.

Vid schizofreni kan man vid psykos förlora sjukdomsinsikten och tro att vanföreställningar och hallucinationer är verkliga. Jag tror att vid alla psykiska sjukdomar, så förloras sjukdomsinsikten temporärt vid psykiska symptom och därför upplevs de som verkliga fast det är en slags mild vanföreställning egentligen.

Det kan vara så att hittar man ett läkemedel mot bristande sjukdomsinsikt så försvinner de mesta problemen vid psykiska sjukdomar och de blir mycket lättare att behandla och mindre plågsamma.

Läste i Läkartidningen en läkare skrev att trots personer blivit behandlade så de saknar symptom, så kan de ändå inte jobba. Här kan det röra sig om ett annat slags fel i sjukdomsinsikten, inte avsaknad av sjukdomsinsikt utan felaktig sjukdomsinsikt, som gör att de anser sig sjuka. Men det kan iofs också vara kognitiv nedsättning också, som nedsätter arbetsförmågan också.

Idag arbetar bara 8 % mer än halvtid vid schizofreni och därför är det riskfyllt att ta studielån vid schizofreni. Studielån borde därför avskrivas för alla med schizofreni, som inte fått ett jobb tack vare utbildning med studielån. Studielån kan annars bli en fattigdomsfälla för de som försöker få ett bättre jobb med utbildning, som normalt är en bra strategi, men troligen inte vid schizofreni.

Tack för intresset och aktiviteten i år! 

God Jul och Gott Nytt År!