Det finns stora regionala skillnader i vilken grad patienter med schizofreni och schizofreniliknande tillstånd får rätt stöd och vård.

För få av landets regioner och kommuner följer rekommendationerna i de nationella riktlinjerna.

Det konstaterar Socialstyrelsen i en nationell utvärdering av schizofrenivården som presenteras idag.

I en del regioner har rekommendationerna i de nationella riktlinjerna fått genomslag, framförallt gällande exempelvis årliga hälsokontroller och tillgång till läkemedel.

Men när det gäller tillgång till samordnade psykosociala insatser från hälso- och sjukvård och socialtjänst finns det på många håll flera brister.

Läs mer hos Socialstyrelsen.

Läs hos Läkartidningen.

Kommentar  
Initialt kan ekonomiska problem uppstå pga ersättningssystemet. Vissa kan kanske inte bli sjukskrivna för de inte jobbat. Idealet vore att vid handikappande diagnoser, som schizofreni kan man direkt få ersättning utan prövning om man inte kan bli sjukskriven. I verkligheten jobbar bara 10 %, så att felet blir minimalt. Det är jobbigt att insjukna och enorma ekonomiska problem gör inte saken bättre utan tvärtom.
Schizofreni är en skrämmande sjukdom. Få personer har kunskaper om sjukdomen innan insjuknandet. Omhändertagandet de allra första åren måste vara viktigast. Trygghet fram för allt. Hela familjen behöver vara införstådd med sjukdomens utveckling.