Både RSMH och Schizofreniförbundet har kommit med en önskelista eller kritiklista. Schizofreni är ett svårt ämne och det är lätt att hamna i galen tunna tyvärr. För att förstå problemet med schizofreni, så måste man veta hur vårdbehovet ser ut. De flesta tror att personer med schizofreni är sjukare än vad de egentligen är.

I Sverige besöker en med schizofreni per år:

psykiater 1,6 gånger,

sjuksköterska 16 gånger (för läkemedelsinjektioner oftast)

inlagd 6 dagar per år.

1,6 % av sin tid tillbringas inom psykiatrin. 10 % arbetar, 10 % studerar, 15 % får hjälp i hemmet av boendestöd, 15 % bor i gruppboende och 70-75 % är ensamstående.

Förslag: 

  1. Viktigast! Patientföreningar och psykiatrin bör när de kommer med förbättringsförslag räkna på hur många som påverkas av förslaget och hur stor effekten blir. Psykiatrin vill ha flera vårdplatser, men egentligen är det bara kanske 25 % av de med schizofreni, som berörs av detta. 45 % av de med schizofreni har 0-1 psykoser totalt. Inte jätteviktigt för alla, som de flesta tror utan bara för en liten andel som kan bli inlagda.

  2.  Tvångsvården anses vara ett stort problem men utgör 1 % av tiden. När mentalsjukhusen fanns och kanske 50 % hade ”tvångsvård” var det inget större problem, så antagligen är det inte nu heller. Bättre att förbättra resterande 99 % av livet. Tvångsvården och rättspsykiatrin avskiljs från landstingen och blir statlig. Inte bra att blanda vård, tvångsvård och fängelse under samma tak. Tvångsvård bör heta Skyddsvård och Rättpsykiatrisk vård bör heta Fängelsevård.

  3. Psykiatrin är viktig för akuta psykoser och nyinsjuknade och de med täta psykoser utgör kanske totalt 20 %. Normalt har en med schizofreni bara kontakt med psykiatrin 2 % av sin tid, så psykiatrin är inte så viktig för de flesta. Psykiatrin vårdar inte de som är mest handikappade av sjukdomen heller utan det gör kommunala gruppboendena. Psykiatrins akilleshäl idag är att psykosförebyggande behandlingar inte får tillräckligt utrymme. Kanske borde psykiatrin ha psykosociala enheter enbart specialiserade på detta.

  4. Inläggningar bör bestå av ett inlärande och utlärande arbetssätt. Vid inläggning för psykos bör utredas vad som orsakat psykosen och när man vet det, så försöker man förebygga att det händer igen med lämpliga åtgärder och behandlingar. Ofta utlöses psykoser av avbruten medicinering eller miljöfaktorer som stress, kritik och skäll. Patientubildning eller adherensterapi efter inläggning kan vara aktuell för att förhindra fler psykoser. Kanske kontakterna med psykiatrin efter inläggning bör vara tätare. Nu är det brist på psykiatrer, men en psyksköterska borde man få träffa en gång i månaden ett år efteråt.

  5. Frivilliga inläggningar för psykos bör vara gratis, medan tvångsvård har normal dygnsavgift för att uppmuntra till frivillig vård och mindre tvångsvård.

  6. I boken Surviving Schizophrenia anser Professor Torrey att det viktigaste för en person med schizofreni är att lära sig så mycket som möjligt om läkemedel. Borde vara en uppgift därför för psykiatrin att lära ut detta.

  7. Eftersom 80 % av tiden tillbringas i hemmet och åt självvård, borde fokusen på självhjälpsutbildning vara större. Kanske skall patientutbildning upprepas eller uppdateras med nya rön regelbundet. Officiell svensk självhjälpsbok om schizofreni saknas. Det vore otänkbart att psykiatrer och sjuksköterskor saknade lärobok eller litteratur i sitt område.

  8. Psykiatrin i varje landsting bör ha en utvecklingschef liksom varje psykklinik med uppgift att utveckla och förbättra vården. Kan vara 25-50 % av en överläkartjänst.

  9. Missnöjda patienter måste hanteras bättre. Målsättningen måste vara att alla blir nöjda i slutänden.

  10. 10 % arbetar idag, men satsa på kognitiv rehabilitering till de som vill jobba, samt arbete enligt IPS-modellen så kan minst 30 % arbeta. Viktigt att full lön fås under tiden man befinner sig i IPS-modellen som stimulans.

  11. Gruppboendena har hand om de mest handikappade. Risken finns att vården, där är undermålig på grund av den är kommunal och kommuner kan vara väldigt små. I vissa småkommuner skulle kanske landstingen vara huvudman för gruppboendena. Ett mer rehabiliterande arbetssätt krävs eftersom sjukdomen blir lindrigare 40-60 års åldern oftast och man bör bli bättre på att upptäcka kroppsliga sjukdomar. Finns risk att det enbart blir förvaring. Privata gruppboenden är vanliga och här finns risken att de som skulle klara eget boende ändå blir kvar där som intäktskälla. Egentligen viktigare att satsa på utveckling inom gruppboendena än inom själva psykiatrin. Gruppboenden är en ny vårdform, vilket inte psykiatrin är utan har en lång tradition.

  12. Läkemedelsverket borde informera mer kontinuerligt om antipsykotika och biverkningar eftersom det är en grupp läkemedel, som får hård kritik från bl.a antipsykiatrin med desinformation. Tillgängligheten på korrekt uppdaterad information blir därför viktig. Patienterna borde få veta vilka licenspreparat som används i Sverige och en lista borde finnas för allmänheten på Läkemedelsverkets hemsida.

  13. Läkemedelskontrollen i EU och USA bör samordnas, så att läkemedel, som godkänns i USA blir automatiskt godkända i EU och tvärtom. Nya antipsykotika kan komma till Sverige 2-3 år tidigare på det viset.

  14. Ett internationellt forskningsinstitut för schizofreni reellt eller virtuellt (samarbete mellan existerande forskningsinstitutioner) bör organiseras för att samordna och driva på utvecklingen, så att viktiga kliniska studier snabbare bevisar om viktiga behandlingar har effekt. Nu kan det dröja hur länge som helst innan en behandling har bevisad effekt, så att den får acceptans.

  15. EU bör starta ett läkemedelsföretag för att tillhandahålla läkemedel i EU, som etablerade läkemedelsföretag inte vill satsa på t.ex icke-patenterbara läkemedel, som cannabidiol och natriumbensoat mot schizofreni samt preparat som Trilafon och generiskt Solian. Andra sjukdomar än schizofreni har säkert liknande behov.

Kommentar  
Schizofreniförbundet har Viskas önskelista med bland sina nyheter. Läs här:
http://www.schizofreniforbundet.se/Nyheter/
Här finns en RSMH:ares önskelista:
http://rsmhbloggen.se/2014/01/07/onskelista-infor-2014/

Här finns Schizofreniförbundets önskelista:
http://www.schizofreniforbundet.se/Global/Brevet_2.pdf
Psykiatrin vill att psykiatriker ska få jobba som stafettläkare.