I Sverige har nyligen Socialstyrelsen kommit med riktlinjer om antipsykotikabehandling vid schizofreni och ett par år innan kom rekommendationer om psykosociala behandlingar vid schizofreni.

Dessa rekommendationer är evidensbaserade dvs vetenskapligt grundade, vilket borde garantera effekt.

Cochrane har gjort en vetenskaplig utvärdering av de studier som undersökt om sådana riktlinjer ger effekt.

Nu fanns bara 5 studier, som var acceptabla, men resultatet tyder på att denna typ av riktlinjer ger mycken liten effekt hos patienten.

Att resultatet blev så dåligt kan bero på att de verkliga patienterna är annorlunda än i studierna, forskarna som gjort studierna skiljer sig från psykiatrerna på klinikerna och att behandlingarna som ges i verkligheten har förändrats jämfört med den evidensbaserade behandlingen så att effekten försämras.

Läs mer hos The Mental Elf.

Kommentar  
Kanske skall patientföreningarna involveras i framtagningen av schizofreniriktlinjerna. Jag tänker på kritiken som RSMH kommit mot Socialstyrelsens riktlinjer om antipsykotika. Hade de varit involverat i framtagandet, så hade det sannolikt inte kommit någon kritik från dem utan applåder. Realiteten är dock att 80 % av de med schizofreni använder antipsykotika och då borde det vara viktigt att läkemedelsbehandlingen är korrekt,

http://rsmhbloggen.se/2014/01/31/socialstyrelsen-trillar-pa-piller-i-arbete-med-nationella-riktlinjer-for-schizofreni/

http://rsmhbloggen.se/2014/03/06/gar-socialstyrelsen-industrins-arenden/
Jag tror att det är viktigt att riktlinjerna förs ut till patienter, patientföreningar och anhöriga, som kan fungera som påtryckargrupp mot psykiatrin för att riktlinjerna skall införas.