Att det skulle vara en vinstlott att dömas till rättspsykiatrisk vård är en föreställning som är lika felaktig som vanligt förekommande.

En färsk dom  rörande misshandel är ett utmärkt exempel på hur det egentligen förhåller sig.

Läs mer i Aftonbladet. Tack Nissegossen för tipset!

Kommentar  
Vid schizofreni så är man inlagd bara 2 % av tiden så fängelse passar nog de flesta bättre. Sedan behöver man inte betala vårdavgift i fängelse, vilket man ofta får göra på rättspsyk med 100 kr/dygn. De som begått våldsbrott kan behöva rättspsyk samt de svårast sjuka. Kanske 10 % kan behöva rättspsyk.

Egentligen borde Staten ta över rättspsyk och att det skulle kallas för fängelsevård. Fängelsevård låter mer som ett straff, vilket är positivt för brottsoffren. Det är också tveksamt att hålla kvar psykiskt sjuka för att de kan begå brott, när samma princip inte används för andra brottslingar. De flesta brottslingar skulle inte bli frisläppta om man bedömde återfallsrisken i brott. Kanske det vore bättre att frige de psykisk sjuka och hålla kvar i fängelse de som dömts mer än 3 gånger för brott med längre än ett års fängelse och det gäller både friska och psyksjuka brottslingar. Om man vill förhindra fortsatt brottslighet är det en bra idé.