Säter

En vårddömd sadistisk pedofil har varit på rymmen från rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall i över en månad.

Enligt Socialstyrelsen saknas totalt 17 personer som försvunnit från rättspsykiatriska kliniker de senaste åren.

– Det är väldigt allvarligt eftersom de ofta är dömda för grova brott, säger enhetschefen Bitte Fritzson på Socialstyrelsen.

Läs mer i Dagens Nyheter.

Kommentar  
Kvinnor älskar grova brottslingar.
Det är väl så att tendensen är att människor har lättare att förlåta ett grovt brott än att någon snattar något. Därför är bemötandet bra på rättspsyk.
Det är viktigt att maximera effekten på rättspsyk, eftersom psykos hos dem kan trigga våld. Sedan finns folk med schizofreni som har ärftlig benägenhet för våld. Hjälper vård mot ärftlig våldsbenägenhet?

Det är några här som suttit på rättspsyk, men de har inte varit missnöjda med vård eller personal. Det kan vara så att de mesta klagomålen på psykiatrin är klagomål på att tvångsvård finns och egentligen kritik på juridiken snarare än själva vården. Om psykiatriska vården var usel liksom personalen skulle det vara enorma klagomål från rättspsyk med vårdtider på i genomsnitt 5 år.

Kanske de farligaste på rättspsyk borde få depåinjektioner, för rymmer de har de medicin för en månad i kroppen. Har de Xeplion kanske i ett halvår.
1400 platser finns på rättspsyk (av totalt 4400 inom psykiatrin), så 1 % är på rymmen. Rättspsyk varar i snitt 5 år och är en dyr vårdform, som bör ransoneras därför och fler bör nog utskrivas. Det är väl vid grova brott, som mord och grov misshandel som behov av längre vård finns.

Det man kan fundera över är att i snitt är en med schizofreni inlagd 1,6 % av sin tid och på rättspsyk 100 %. Sedan en med schizofreni brukar vara inlagd i 30 dagar och här 5 år. Varför tar det sådan tid för att få effekt på rättspsyk och ger vården effekt eller är det bara ett slags fängelse. Kanske kan de flesta få billigare fängelse, men med utskrivningsprövning.Onödigt att ge vård åratals utan effekt.

Eftersom rättspsyk är dyr måste terapin där hålla toppklass. Men det verkar inte vara så och psykosociala behandlingar verkar inte ges i alla fall inte till alla trots att de ger färre psykoser och mindre symptom.