Det är dags att människor slutar skämmas för psykiatriska diagnoser - det måste bli lika okej att ha panikångest som att ha diabetes. Det måste bli lika okej att äta antidepressiva som att ta blodtryckssänkande.

Bryt det sista tabut  vill vädra ut skammen genom att humanisera, informera, ge perspektiv och hopp.

Psykisk sjukdom finns i alla kulturer och beror på både arv och miljöfaktorer.

De sista 60 åren har läkarvetenskapen stormat fram på området och kan idag både bota och normalisera.

Antidepressiva och antipsykotiska läkemedel har ökat livskvaliteten och minskar antalet självmord dramatiskt.

Inom psykoterapin har framförallt KBT-terapin fått stora framgångar när det gäller att behandla ångest, depression och fobier.

Vetenskapsjournalisten Maria Borelius har skrivit denna bok och hon har haft en bror med schizofreni.

Boken finns hos Adlibris. Tack Geta för tipset!

 

Kommentar  
som jag tidigare sagt nedprioriteras psykosociala och psykoterapeutiska insatser och psykofarmaka blir det enda alternativet. det sistnämda är ofta nödvändigt vid schizofreni men det är viktigt att vara kritisk mot den bild som ges av industrin när det gäller dessa farmaka.det är medel som ska användas med försiktighet och som kräver erfarenhet och kunnighet. se för övrigt följ. kommentar "de 100-tals miljarder som de nya antipsykosmedlen kostat världens sjukvård skulle kunnat användas enormt mycket effektivare på psykosociala och psykoterapeutiska insatser."
http://ww2.lakartidningen.se/includes/07showComments.php?articleId=18492
Så här har Socialstyrelsen nyligen sagt om antipsykotika:

Hälso-och sjukvården bör erbjuda kontinuerlig antipsykotisk läkemedelsbehandling till personer med schizofreni eller schizofreniliknande tillstånd.
Kontinuerlig antipsykotisk läkemedelsbehandling minskar risken för självmord och är en förutsättning för att undvika akuta skov och för att kunna rehabilitera och återintegrera personer med schizofreni eller schizofreniliknande tillstånd i samhället. Utan antipsykotisk läkemedelsbehandling är det i regel omöjligt för dem som drabbas att leva ett normalt liv.

http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/19226/2013-10-20.pdf

Det är väl dessa riktlinjer läkare förväntas följa om de vill behålla sin legitimation.
det handlar om problemen med att läkemedelsindustrin inte är transparent och inte publicerar obekväma data, samt manar till en användning av farmaka som rent av kan vara farlig.det gäller i hög grad psykofarmaka, också antipsykotika, se
http://www.youtube.com/watch?v=i1LQiow_ZIQ
Videon handlar om överdiagnos, men det gäller knappast schizofreni, där ungefär 0,45 % av Svenska folket har diagnosen. Har aldrig läst att schizofreni skulle vara överdiagnosticerad.
tänk vad man kan se olika på samma sak!
http://www.madinamerica.com/2013/11/peter-gotzsche-2/
Tror inte