suicidsjälvmordsjälvmord

Tre nya böcker om självmord recenseras i Läkartidningen.

I första boken liknas självmordsbenägenhet i termer av »kognitiv insufficiens« och det ges tips om hur vi kan använda den biologiska överlevnadsinstinkten när människans kognitiva processer upptas av suicidala räddningsaktioner.

Kommentar  
Att vilja dö förutsätter något att dö ifrån
Oh, vilken titel på läkartidningens artikel.
Inte önskar jag att bli behandlad med Mallorol, Hibernal eller Haldol igen. :-x
här är en i mitt tycke klok kommentar till SBUs utvärdering: http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=18491

Quoting inga:

Ett långt liv har dessutom lärt mig att allt inte är sant för att Socialstyrelsen säger det!



Tyvärr är det också så att ett långt liv kan leda till att man får demensliknande problem :-)
Ett tips beställ SBU:s utvärdering av antipsykotika, Läkemedelsverkets och Socialstyrelsens rekommendationer. Alla förordar Clozapine. Men skriv gärna till Socialstyrelsen och berätta att de har fel om Clozapine för de mottager synpunkter på sina rekommendationer som ännu är preliminära. Du är ju läkare så de kanske lyssnar på dig mer än andra.
dessutom är det ju så att långt ifrån alla dödsfall blir klarlagda vad gäller dödsorsak. dödsorsakregistret lämnar mycket övrigt att önska!
Ett långt liv har dessutom lärt mig att allt inte är sant för att Socialstyrelsen säger det!
Jag vill minnas att den artikel i Lancet som gäller dödlighet och clozapin av Tiihonen et al., har fått berättigad kritik av andra författare i samma tidskrift. tyvärr har jag inte referensen nu.
Det är sällsynt med dödsfall i Sverige av Clozapine och tror det är kanske ett fall på 10 år, men då räddar Clozapine många liv genom att minska dödligheten i självmord. Jaså, du menar att ett Clozapine, som minskar dödligheten enligt Socialstyrelsen skulle vara livsfarligt. :-) Skriv gärna till Socialstyrelsen och påpeka detta för dem :lol:
clozapine är säkert bra för vissa individer, tredjehandsmedel när inte andra antipsykotika hjälper. På gruppnivå. En potientiellt dödlig benmärgspåverkan på 1-1.5% (jag vet, den minskar sedan, men finns där) ska vägas mot nyttan i det enskilda fallet. Kräver i vart fall noggranna blodprovskontroller.