Stökiga psykiatrin

Författaren och psykiatern PC Jersild har tagit sig an uppgiften att beskriva den svenska psykiatrin från efterkrigstiden fram till idag.

I boken Den stökiga psykiatrin beskriver han kriget mellan piller och psykologi, ett krig som han nu menar gått in i en välbehövlig vapenvila.

Läs mer hos Sveriges Radio. Tack Geta för tipset!

Boken finns på Adlibris.

Kommentar  
Men även överklassen från Östermalm drabbas av psykisk ohälsa. Varför skulle annars de flesta psykiatrikerna vara stationerade där?
Artikel i Aftonbladet: Psykiatrin utan hjärnkoll

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20537019.ab
Ur Läkartidningen:

"Jersild tror att en samsyn mellan olika psykiatriska inriktningar är både möjlig och nödvändig, men för att komma dit, menar han, måste man acceptera ett generellt antagande, nämligen att alla psykiska funktioner har sin materiella bakgrund i hjärnceller, deras funktion och interaktion. Läser jag samtalet rätt mellan Jersild och filosofen Fredrik Svenaeus är steget inte långt till en acceptans av en sådan materialistisk grundsyn, men för att samsynen skall få substans måste forskningen också enas om ett gemensamt vetenskapligt språk och en gemensam vetenskapsteori. Och dit är steget mycket långt."

http://lakartidningen.se/Aktuellt/Kultur/recensioner/2015/03/Stokig-verksamhet--med-utveckling-till-det-battre/
Ann Heberlein skriver om boken i DN:

http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/konsten-att-varda-ett-psyke/
Samtidigt skall hög IQ ge ett visst skydd mot schizofreni och ge en lindrigare sjukdom. Att skapa en behandling som höjer IQ:n skulle kunna ge viss effekt troligen.
Påtagligt många här på Viska har haft föräldrar som varit psykologer, någon har också varit läkare.
Kriget mellan piller och psykologi har egentligen varit en kamp mellan vetande och tro. Det gör det svårlöst.

Det man borde göra är att undersöka hur ofta barnen till läkare och psykologer får schizofreni och hur de mår. Om psykologerna har rätt borde deras barn ha mindre allvarlig schizofreni och tillfriskna oftare. Jag tvivlar dock på detta.
Säkert en mycket bra bok. Att gå till psykolog inom psykiatrin är lite som att bikta sig inför scientologerna. Så kallad "auditing".