IQ

Majoriteten hos de med schizofreni har en IQ, som ligger under genomsnittet eller minskar under normalvärdet när sjukdomen fortsätter.

I motsättning till detta så har somliga med schizofreni en IQ i normalnivån och ett fåtal har ligger över genomsnittet i vissa neuropsykologiska domäner.

I en studie på 34 personer med schizofreni och med en IQ på i genomsnitt 120, så fanns en grupp som inte hade en nedgång i IQ efter insjuknandet och de verkade normala på neurokognitiva tester, men på subtester kunde man hitta en försämring i resultat.

Läs mer hos Good Therapy.org.

Kommentar  
Isa-Alise har rätt - man blir faktiskt "dum i huvudet" (och kåt och inget fel med det egentligen) när man får neuoroleptika (särskilt Trilafon). "Utomjordingen"
Antipsykotika med antikolinerg effekt kan nog ibland försämra kognitionen t.ex Zyprexa, Seroquel och Leponex. Sedan kan säkert antikolinergika som Akineton och Pargitan ge en försämring.
Enligt vad som har kommit fram i medierna de senaste dagarna, så måste man ta med i beräkningarna att redan vid 45 års ålder, så börjar en nedgång för de flesta, när det gäller intellektet.
Intressant. Men man måste också ta med i beräkningen att neuroleptika påverkar testresultaten negativt. Man tappar både i reaktionsförmåga och i intellektuell skärpa med medicinering.