I en undersökning i Skottland jämfördes kroppsliga sjukdomar hos nästan 10000 personer med schizofreni med 1,4 miljoner utan schizofreni.

De tre mest vanliga sjukdomarna vid schizofreni var förstoppning, virushepatit och Parkinsons sjukdom.

Förstoppning orsakas av medicineringen av antipsykotika, liksom Parkinsonismen.

Virushepatiten tros orsakad av missbruk, som är vanligt vid schizofreni.

Överraskande var hjärt-kärlsjukdomar mindre vanliga vid schizofreni än normalt förutom högt blodtryck.

Att hjärtsjukdomar var mindre vanliga tolkas som om hjärtsjukdomar är underdiagnosticerade och inte upptäckta ofta vid schizofreni.

Läs mer hos GoodTherapy.

Kommentar  
Tat lugnt. Jag har läst artikeln. För de som hade schizofreni var risken för Parkinssons sjukdom 0,8 % medan den för friska var 0,2 %. 99,2 % av de med schizofreni hade inte Parkinsson. Forskarna diskuterar om de med schizofreni verkligen hade Parkinsson eller om det var extrapyramidala biverkningar. Det finns tardiv parkinsson som man kan få av antipsykotika och som kan vara svår att skilja från riktig Parkinsson.
Här kan ni läsa artikeln:
http://bmjopen.bmj.com/content/3/4/e002808.full?sid=2b8d9535-aca7-46ec-b292-f6712e11f01d
Nej, jag tror inte heller att man får Parkinsons sjukdom vid schizofreni utan parkinsonismer som biverkan av antipsykotikan.

Quoting Kluvjonte:

nä det dödar ut dopaminsystemet så man får Parkinson..hjärndelar dör av medicinen och man börjar skaka..tillskott av dopamin nödvändigt..men då kunde man ju lika gärna låta bli att medicinera


usch då!
antipsycotika+ akineton = + - 0
nä det dödar ut dopaminsystemet så man får Parkinson..hjärndelar dör av medicinen och man börjar skaka..tillskott av dopamin nödvändigt..men då kunde man ju lika gärna låta bli att medicinera
Jag trodde inte parkinsonism ledde till Parkinsons, jag trodde parkinsonism var en biverkan av medicin? Nu blev jag bekymrad för jag skakar så. Men jag kanske har missförstått.