Professor Rajiv Tandon tyckte detta på en kongress i USA nyligen.

    • Genetiska faktorer ligger bakom sjukdomen hos 60-80 % dvs det finns icke-genetisk schizofreni. Det finns gener som kan ge en skyddande effekt mot schizofreni.
    • Miljöfaktorer som utlöser schizofrenin kan vara många, men exakt hur sjukdomen uppstår och hur genetiska faktorer och miljöfaktorer samspelar är okänt.
    • Tydliga förändringar finns i hjärnstruktur och funktion, men de är inte specifika och uppträder hos alla. Nu studeras glutamatbrist i hjärnan, men han manar till försiktighet och inte överentusiasm innan man vet mer om detta.
    • Det finns idag 65 olika antipsykotika i världen, varav 40 st är av ny typ sk atypiska ( I Sverige finns 8 gamla antipsykotika och 10 nya). De fungerar bra mot disorganiserade symptom och positiva symptom, men inte så bra mot andra symptom. Behandlingarna idag är bara partiellt aktiva.

Läs mer hos Psychiatric Times.

Kommentarer   
Admin1
#3 Admin1 2013-10-04 23:01
Tvärtom det läkemedelsföretag som löser schizofrenins gåta tjänar storkovan. Men läkemedelsföretagen löser knappast schizofrenins gåta utan det gör andra forskare. Läkemedelsföretagen är mest inriktade på nya läkemedel.
Ready
#2 Ready 2013-10-04 20:26
Jag tycker att denna nyhet var en väldigt trevlig liten sammanfattning av var forskningen står idag.

Det har sagts här i forumet att läkemedelsföretagen inte vill lösa schizofrenins gåta för då slutar dem tjäna pengar. Det verkar ju helt logiskt så jag kan inte avfärda det.
Ready
#1 Ready 2013-10-04 15:59
Det är klart att man tänker att de som har icke-genetisk schizofreni har utsatts för onormalt stora påfrestningar i livet.

Du har inte rätt att posta kommentarer