Sömnbrist har effekter som liknar dem vid en akut hjärnskada.

Efter en enda vaknatt stiger halterna i blodet av ämnen som släpps ut från skadade nervceller.

Läs mer i Uppsala Nya Tidning. Tack Geta för tipset!

Kommentar  
Om sömnbrist ger hjärnskador, så borde man kunna se det på magnetröntgen av hjärnan tycker jag på samma sätt som man kan se andra hjärnskador. De har alltså upptäckt att två ämnen som frisätts av skadade nervceller ökar efter en vaknatt. Min förklaring till deras resultat är att under sömnen repareras nervskador och dessa två ämnen bryts ner då. Sömnbristen i sig har inte framkallat hjärnskador utan det beror på att reparation av hjärnan inte kunnat ske under sömnen.
Ja, mina sömnsvårigheter ledde säkert fram till att jag insjuknade. Hade jag bara sovit är jag övertygad om att jag inte hade blivit sjuk! :cry:

Sömn läker många sjukdomar! Det är vad vi måste komma ihåg! Sömn ger återhämtning på många plan! Så, en natts sömn kan lösa upp en början till psykos och nästa morgon, efter sömn kan psykosen vara som bortblåst! Därför rekommenderar jag alltid att man skall ta sömntabletter kvällen efter en vaknatt! Kom ihåg att vi är känsligare än andra! :zzz
Därför har jag tagit sömntabletter i flera år. Utan dom skulle jag inte må så bra idag.
Jag har nog inte mycket kvar där uppe.
Ligger väl några hjärnceller och skramlar.
Innan psykosen bryter ut brukar man ha sömnsvårigheter. Vanliga människor får också ökad paranoia om man sover för lite. Det hade varit intressant att mäta halten av dessa ämnen i samband med psykos för jag misstänker att de kan vara förhöjda då också.
Det stod så lite i den tidning jag såg det i så jag postade i skriklådan. Jag har nog grava hjärnskador, då jag inte får tillräckligt med sömn. Det är mitt största problem!
Det sades i nyheterna att skadliga ämnen passerar blod/hjärnbarriären när vi inte sover på nätterna.