Dålig socialförmåga i barndomen förutser ökad risk för schizofreni senare i livet visar en ny undersökning.

Den visade att socialförmåga bedömd av lärare på en Likert-skala signifikant skiljde barn som fick schizofreni från de som inte insjuknade eller som insjuknade i annan typ av psykisk sjukdom.

Dessutom socialförmåga verkade förutse schizofrenirisken oberoende av genetisk risk och med liten interaktion mellan dessa två faktorer.

Det var heller ingen påverkan av kön eller familjens ekonomi och status.

Sociala förmågan kan ha dubbel effekt dels som signal för schizofreni, men också som en källa för stress som ytterligare kan öka risken.

Läs mer i medwireNews.

Kommentar  
När jag tittar på gamla kort så sitter jag för det mesta en bit i från andra. Redan när jag är 3 -4-5 år.
kusin är professor i psykiatri och han har aldrig sagt nåt.
Hade som barn inga som helst problem, men upplevde tiden som tonåring som ganska jobbig och valde då ofta naturen och fiske framför samvaron med mina jämnåriga

Mvh stefan
Jag hade det väldigt svårt även som barn.
Jag kunde inte umgås med folk. Jag gömde mig under bord mm för att jag inte kunde vara social. Hade sedan problem i skolan, så det var väl tal om särklass. Men på den tiden var det inte så viktigt. Dom frågade mig om jag ville det men jag sa nej. Och då rann det ut i sanden. Sen har det hängt med.
Men för en tid sen har det börjat släppa, och det känns fantastiskt. Kan vara att jag omges av samma personer på kontaktgruppen som jag känner mig trygg med.
Att vara oblyg är kanske inte det samma som att ha bra social förmåga.
Jag var allt annat än blyg och tillbakadragen som barn. Jag var hyper och överallt och på alla. Men jag hade aldrig någon bästis eller ens nära vänner. Många var nog rädda för mig pga min korta stubin. :-?
Intressantast här tycker jag var att även de som inte verkade ha ärftlig schizofreni hade nedsatt social förmåga redan som barn. Tyder på att icke-ärftlig schizofreni leder till förändringar i beteendet som visar sig tidigt i livet också och liknar den ärftliga schizofrenin. Att studera barns beteende kan kanske vara ett sätt att tidigt upptäcka vilka som kommer att få schizofreni.
Jag instämmer.
Det stämmer väldigt bra på mig också. Det konstiga var att jag kunde försvinna in i tapeten så länge.
Tycker att det här stämmer ganska bra på mig. Tror att det är korrekt.