Personer med högrisk gener för schizofreni och autism har störningar, som liknar t.ex dyslexi, även när de ännu inte har en psykisk sjukdom har en ny studie från Island visat.

Fyndet gör att det går att se vilka hjärnförändringar som kommer innan psykisk sjukdom utbryter, vilket ger hopp om tidig behandling och även om att kunna förebygga att sjukdomen bryter ut.

Det var CNV förändringar i generna, som är kända för att ge ökad risk för autism och schizofreni, som studerades hos vanligt folk och de som hade sådana förändringar hade inlärningssvårigheter i skolan.

Studier med magnetröntgen visade att deras hjärnor liknade de med psykos i tidigt stadium och personer med dyslexi.

Nu skall forskarna leta efter andra genförändringar, som påverkar studier, utbildning och samhällsställning.

Läs mer hos Nature.

Kommentarer   
Amandara
#4 Amandara 2013-12-22 17:46
Jag hade inte svårt i skolan annat än när jag var psykiskt sjuk, då jag hoppade av gymnasiet. Efter att jag tillfrisknat från depressionen vilket tog några år så läste jag till sjukgymnast och kom in på läkarlinjen...... Men..... psykisk sjukdom stör direkt ut hjärnan för mig och då får jag inlärningssvårigheter, nedsatt minne mm.....SJUKDOMEN I SIG sätter ner hjärnan men inte innan.... är min erfarenhet.
Admin1
#3 Admin1 2013-12-20 17:56
Det finns nog olika typer av schizofreni - högfungerande, mediumfungerande och lågfungerande. Kanske borde man indela så för att ge en vink om stödbehovet som finns.
Geta
#2 Geta 2013-12-20 17:08
Det antas att personer med schizofreni har haft svårt för sig i skolan och har haft motoriska svårigheter. Det stämmer inte alltid.
Admin1
#1 Admin1 2013-12-20 16:53
Såg direkt att det var stollvarning på denna artikel trots att den kommer från världens förnämsta vetenskapliga tidskrift t.ex Nobelpristagaren Nash kunde knappast ha inlärningsvårigheter. Det är antagligen bara en liten grupp med schizofreni som berörs av denna typ av genförändringar. Läste nyss vad de skrev på Schizophreniaforum.org och fann att jag hade rätt.
http://schizophreniaforum.org/laynews/detail.asp?id=1983

Du har inte rätt att posta kommentarer