Den största studien hittills med magnetröntgen på över 500 individer med psykotisk sjukdom - schizofreni, schizoaffektiv och bipolär visade att psykos var kopplad till en minskning av hippocampus.

Minskningen av hippocampus var kopplad till hur allvarliga psykoserna var, deklarativt minne och allmän kognition.

Tidigare har volymminskning i hjärnan kopplats till schizofreni, men inte till andra psykossjukdomar.

Resultaten var dock inte tydliga utan det var ett svagt samband.

Hippocampus har hand om att hämta och dekoda minnen, vilket gör att vid psykoser kan man ha svårt att skilja mellan nya och gamla minnen.

Läs mer hos Medical Daily.

Kommentarer   
Admin1
#5 Admin1 2014-05-23 15:17
Från Läkartidningen:

Hjärnskakning och fotbollsspel kopplat till mindre hippocampus.

http://lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Nya-ron/2014/05/Hjarnskakning-och-fotbollsspel-kopplat-till-mindre-hippocampus/

Ökad psykosrisk? :o
Bitte
#4 Bitte 2014-05-19 16:03
Idag på kontaktgruppen skulle jag säga vilka två filmer jag och min filmkompis såg igår, och jag kommer bara ihåg en. Den första är som bortblåst fortfarande. :sigh:
Geta
#3 Geta 2014-05-19 15:56
Vid mina psykoser är det som vid nära-döden-upplevelser. Minnena bara rusar genom hjärnan. Sedan vrider jag till vad de kan ha betytt egentligen. Typ en thriller.
Admin1
#2 Admin1 2014-05-19 15:44
På basis av egna symptom har jag hela tiden trott att minnet var involverat. Vanföreställningarna och även rösterna var oftast gamla minnen och sedan under psykosen mindes man saker som man inte försökte att minnas. Lite grann av att hippocampus löpte amok.
intressant också att direkt efter psykosen tyckte jag att alla gamla kunskaper var borta - det deklarativa minnet tillfälligt utslagen.

Nyligen har det kommit en undersökning om att motion ökar hippocampusvolymen vid schizofreni.
http://www.viska.se/index.php/sjalvhjalp/5285-motion-verkar-motverka-hjarnkrympning

Direkt efter insjuknandet började jag med hård motion och kanske är det detta som gjort att jag klarat mig så bra - min hippcampus blev normal igen och jag slapp fler psykoser.
Geta
#1 Geta 2014-05-19 15:30
Man vill undersöka omedicinerade patienter.

Du har inte rätt att posta kommentarer