Att flytta under barndomen kan öka risken för att få psykossjukdom och särskilt schizofreni i vuxen ålder tyder en dansk undersökning på.

Barn som flyttade flera gånger och de som flyttade i tonåren kan vara särskilt sårbara.

Under barndomen blir det jobbigt med nya miljöer, nya skolor och nya jämnåriga.

Flyttningar utom före ettårsåldern var kopplade till ökad risk för schizofreni. Risken ökade med ökande ålder och flyttar per år.

Störst risk hade de som flyttade tre eller fler gånger, när det var 14 år med riskökningen 3,7.

Det är inte säkert att själva flyttandet är orsaken utan det kan också bero på missämja mellan föräldrarna, som gör att man flyttar ofta.

Läs mer hos medwireNews.

Kommentar  
Jag flyttade ofta som barn, kanske bortåt 10 ggr innan jag fyllde 15. Själva flyttandet var inte nödvändigtvis så jobbigt, men ibland fanns det bakomliggande orsaker som var påfrestande. Nu tycker jag det känns ganska tryggt att vara vuxen och få bestämma själv om jag vill flytta.
En nackdel kan vara att man blir anklagad för att inte ha behållit sin dialekt, när man ofta har flyttat och umgåtts med diverse människor.
Fördelen med flyttningar är att man träffar enormt mycket folk och lär känna väldigt många ytligt. Nackdelen är att man kan få färre långvariga vänner och det tror man kan vara särskilt negativt i tonåren i denna artikel.

Det intressanta är att i tonåren tror man att en utrensning av nervceller sker i hjärnan, vilket om den blir fel kan öka risken för schizofreni. Idag är det nog lättare med vänner för tonåringar tack vare internet och mobiler, så det är kanske lättare att flytta idag även under de kritiska tonåren.
Ofta flyttar man ju för att slippa ett visst problem, kanske går det inte så bra.
Jag upplevde aldrig flyttarna som så jobbiga.... mer än första dagen i skolan som var lite pinig. Men det sägs ju att många flyttar i barndomen kan vara skadliga som sagt.....
Jag har nog också flyttat cirka 30 gånger.
Men som barn flyttade jag inte.
Jag har flyttat jag vet inte hur många gånger...... typ 30. Jag har bott på tretton ställen fram till att jag flyttade hemifrån jag räknade efter..... och sedan jag flyttade hemifrån har jag flyttat en himla massa......
Jag har flyttat 9 gånger innan jag fyllde 19 år och sedan har jag flyttat 2 gånger före ett års ålder. Tycker inte det var stressande för det var småorter med ganska få jämnåriga.
Att föräldrarna är oense är nog lika riskabelt som att vara tvungen att flytta.