En ny studie, där nerver skapats från hudceller från personer med schizofreni, finner problem i tidiga stadier av hjärnutvecklingen, där nya nerver försöker hitta sin väg till slutdestinationen.

Studien tyder på att nerver utan rätt inre struktur eller cellskelett kommer att hamna på fel plats och med fel orientering, vilket kanske kan bidraga till risken för schizofreni.

I och med att nerverna finns på fel plats, så kan det skapa problem med tänkandet.

Den gen som var felaktig och orsakade detta var CYFIP, som bestämmer att cellen får rätt form.

Den genetiska defekt som studerades är ovanlig dock finns hos ganska få med schizofreni.

Från Schizophreniaforum.org.

Kommentarer   
Admin1
#5 Admin1 2014-07-15 21:37
I tonåren sker pruning av hjärnan dvs onödiga nervkopplingar rensas bort och här tror man att det blir fel i rensningen. Antagligen är immunsystemet involverat i pruning. Men samtidigt schizofreni kan utbryta i 40-50 års åldern. Kanske är orsakerna olika om man får schizofreni i tonåren och blir sjukare eller långt senare och blir mindre sjuk. Det kan finnas olika orsaker bl.a beroende på ålder.
Geta
#4 Geta 2014-07-15 21:16
Eller är det när som man kommer i sammanhang som överstiger ens förmåga som schizofrenin bryter ut? Det blir helt enkelt för komplicerat.
Ready
#3 Ready 2014-07-15 21:08
Kan det var så att hjärnan utvecklas ända fram till 20 års ålder och att det är när hjärnan är i slutskedet av sin utveckling som den inte lyckas slutföra kopplingarna rätt?
Geta
#2 Geta 2014-07-15 19:56
Staffan Westerberg har jag inte kunnat börja uppskatta förrän på senare år.Då när hans barnprogram gick i TV var jag nog alldeles för "vilse i pannkakan."
Admin1
#1 Admin1 2014-07-15 18:53
Det stämmer nog att några år innan insjuknandet kändes det som att det var problem för tankarna att hitta rätt väg och att tänkandet tog längre tid. Men jag föddes inte med detta problem, så det här stämmer inte riktigt med denna studie.

Kanske är det något annat som sabbar tänkandet i vuxen ålder och i samband med att schizofrenin utbryter. Kanske startar av misstag en pruning som rensar bort viktiga nervkopplingar.

Du har inte rätt att posta kommentarer