Tensta

 Du får inte schizofreni av att bo i Tensta

Koppling mellan folktäthet, sämre bostadsområden och risken för att få schizofreni eller depression kan orsakas av familjen snarare än den lokala miljön visar en studie på svenskar av forskare bl.a från Karolinska.

49 % av variansen i schizofreni berodde på likheter med syskon medan mindre än 1 % berodde på bostadsområdet, som man bodde i.

Att tidigare koppling skett mellan schizofreni och dåliga eller tättbefolkade bostadsområden beror på att föräldrarna till personer, som får schizofreni tenderar att flytta till sådana områden.

Läs mer hos medwireNews.

Kommentarer   
Geta
#3 Geta 2014-08-07 21:25
Förr kunde man leva med ganska grava psykiska störningar i samhället utan att vårdas på mentalsjukhus eller ha kontakt med psykiatrin. Därför tror jag att många släktingar till psykiskt sjuka hamnar under radarn, när man försöker dokumentera hur vanligt det är med psykisk sjukdom i den närmaste släkten.
Admin1
#2 Admin1 2014-08-07 14:07
Den här studien betonar arvets betydelse dvs att sjukdomen följer mest de som bär på schizofrenigenerna dvs föräldrarna. Det är bra att Sverige har så bra befolkningsregister för det blir många studier från Sverige, vilket är bra för oss för då är det mycket stor sannolikhet att resultatet gäller oss själva. Bra för oss med sådan här forskning.
Amandara
#1 Amandara 2014-08-02 19:56
Jag tror att det är biologiska skäl som utlöser psykisk ohälsa och i vissa fall är det stress av olika slag som utlöser det. Hjärnan och kroppen klarar bara en viss belastning över tid sedan tar någon struktur stryk...... och för oss som har våra svagheter i strukturerna som utlöser psykisk ohälsa så är det depression, psykos och mani mm som utlöses.

Du har inte rätt att posta kommentarer