Amerikanska forskare har undersökt med magnetröntgen hur olika typer av musik påverkade hjärnan.

När försökspersonerna lyssnade på sin typ av favoritmusik eller favoritlåt, så aktiverades standardnätverket i hjärnan.

När standardnätverket är aktiverat, så är man inte fokuserad på omvärlden utan istället på minnen och fantasier. Favoritmusiken gör också att kontakten mellan hörselcentrum och hippocampus (minne och socialakänslor) förändras.

Forskarna tror att lyssna på sin favoritmusik kan framkalla gamla minnen och genom inåtvändheten få kontakt med sitt gamla liv och dess händelser.

Läs i The Washington Post.

Läs hela artikeln hos Nature Science Reports.

Kommentar  
Att lyssna på sin favoritmusik är lite grann, som att gå i psykoanalys och rota i gamla minnen. Men psykoanalytisk favoritmusik är kanske att lyssna på barndomens favoritmusik och alltså barnsånger för att frammana minnen från barndomen.
Nej, tvärtom!
Hade Mix-Megapol dina favoritlåtar?
Det har varit en mardröm att sitta på min gamla psykmottagning. De hade hela tiden MIX-Megapol i högtalarna.
sånt gör mig känslosam
Vid demens brukar man använda sig av det tricket- att spela och sjunga gamla godingar. De gamlas minnen kommer tillbaka då.
Det kan ju kanske vara bra att lyssna till sin favoritmusik om man inte minns gamla minnen. En del klagar ju över det.

Vid schizofreni finns det tydligen överaktivitet i standardnätverket och det stämmer säkert för jag tycker att det är lätt att minnas saker vid psykos, som man inte försökt minnas.

Favoritlåtar är kanske därför inte bra vid schizofreni kanske och att bli mer inåtriktad. Kanske kan det öka hallucinationer, eftersom de verkar lättare uppstå när uppmärksamheten är inåt. Kanske samma med vanföreställningar för mina var gamla minnen.
Det är så sant. Men någonstans bör man gå vidare och inte älta det som varit
Det måste vara därför, som jag är så rädd för att lyssna på musik- gamla minnen väcks upp. Klassisk musik väcker inte gamla minnen i regel, förutom Air av Bach.