DNA

Samverkande gener kan ge 70-100 % risk och är boven?

En ny studie av amerikanska forskare tyder på att schizofreni är 8 genetiskt olika sjukdomar och som har sina egna specifika symptom.

Detta kan förbättra både diagnostik och behandling.

Forskarna säger att det räcker inte bara att veta vilka gener, som ingår utan också hur generna samverkar och framkallar problem. Bl.a hittades en samling gener som gav 95 % risk för schizofreni och särskilt hallucinationer eller vanföreställningar.

Enskilda schizofrenigenerna har en svag riskökning, men när flera gener samverkar, så kan risken öka till 70-!00 %, vilket gör det svårt att undvika sjukdomen.

Läs mer hos Medical News Today.

Undersökningen har ansetts felaktig för skillnader i kön och etnicitet kan orsaka att det blir 8 grupper, men forskarna har använt en ny metodik, så sådana fel spelar inte in. 

Kommentar  
En av forskarna bakom studien Cloninger säger att det kan inte var könsskillnader och rasskillnader, som framkallat resultaten utan att de är rätt. Cloninger skriver 2 kommentarer längst ner på denna sida.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25219520#cm25219520_6490
"There are ways to mend this. First, it would be good to see converging lines of evidence scoring such as convergent functional genomics (CFG) used to prioritize SNPs and their associated genes for fit-to-disease first, prior to the clustering, as a way of preventing a fit-to-cohort effect. Second, the reproducibility in completely independent, non-overlapping cohorts, of the locked panels of markers or "pheno-geno" subtypes, needs to be demonstrated unambiguously, such as was done by others in the past. Third, it is likely that schizophrenia is just one dimension of pathology, albeit a main one, in schizophrenia subjects. Combining also the dimensions of mood and anxiety will provide a better description of the clinical mental landscape (co-morbidities) present, in fact, in these subjects and may account for some of the "missing reproducibility.""

http://schizophreniaforum.org/new/detail.asp?id=2097#{3830DBFD-B420-4621-8FE9-C1A3669B06D3}
Det här med abortera foster på grund av schizofreni är inte aktuellt ännu. Lite svårt praktiskt också, eftersom 20 % får schizofreni utan ärftlig belastning. Frågan ligger ganska långt i framtiden.
Jag tycker att föräldrarna själva ska få avgöra om de vill abortera foster med schizofreni. Ett problem är att de som föds med schizofreni blir väldigt ensamma när inga andra har sjukdomen i samhället. Men det här är en väldigt svår fråga för ibland så kan livet kännas värt att leva trots sjukdom och medicinerna blir förhoppningsvis bättre.
Jag undrar bara, kommer sjukvården att sålla ut oss såsom icke önskvärda redan i fosterstadiet, så sådana som vi överhuvudtaget inte blir födda, då vi kostar 35 miljarder per år?
Sedan kan ju tvillingar kolla verkligheten med varandra.

Quoting Admin1:

Enäggstvillingar är inte identiska för det finns skillnader, som orsakas av kopieringsfel. Troligen sådana saker som inverkar. Man kom på det för några år sedan.



En sak man nog inte tänkt på vid tvillingstudier och när man jämför med icke-tvillingar är att tvillingar lever i symbios med varandra och har ständigt stöd och sällskap av varandra. Det leder säkert till mindre stress, vilket kanske ger ett visst skydd mot schizofreni. Det kan vara orsaken till att enäggstvillingar har lägre risk än förväntat om man ser på genetiken.
Skulle gissa ett par år till ungefär. Det behövs inte så många försökspersoner till denna undersökning, som att hitta nya gener.
Undrar hur länge vi behöver vänta tills den här studien blivit slutgiltigt bevisad?
Det här att gener samverkar borde vara en viktig upptäckt som inte bara påverkar psykiska sjukdomar utan även andra saker som kroppslängd och så vidare.