schizofreni

Personer nyinsjuknade i schizofreni hade signifikant högre risk för hjärt-kärl och endokrinologiska riskfaktorer än jämnåriga visar en ny studie.

Medelåldern var 24 år men hälften var överviktiga och 60 % hade onormala fettnivåer i blodet, hälften hade förhöjt blodtryck och 13 % metabolt syndrom.

Även om antipsykotikan kan ha påverkat detta, så säger forskarna att själva sjukdomen och ohälsosam livsstil spelar en viktig roll.

Från början krävs tidig behandling för att förhindra insjuknande i schizofreni, behandling för att minska riskfaktorerna, rökavvänjning och övervakning av antipsykotikabiverkningar. Antipsykotika kan inte förklara hela problemet med övervikt.

Zyprexa var kopplat till förhöjda triglycerider och insulinpåverkan medan Seroquel hade förhöjda triglycerider och HDL.

Men även de som inte använde antipsykotika hade ökad risk för övervikt och förhöjt blodtryck.

Läs mer hos Medpage Today.

Kommentar  
Här finns en annan artikel om studien. 10 % hade högt blodtryck, men bara 4 % medicinerade sitt blodtryck.

http://www.medwirenews.com/47/105943/Psychiatry/Cardiometabolic_health_intervention_urged_for_schizophrenia_patients.html
Jag tror inte att psykiatrin vill ta i detta. Huvudsaken är att antipsykotikan är effektiv.
Om nyinsjuknade får Abilify, som inte har viktuppgång, så kanske problemet med viktökning minskar. Men insjuknade i psykos leder till långa sjukskrivningar, som är känd för att försämra hälsan och en psykos kan också vara traumatisk och sliter säkert på kroppen.

Men det verkar tidigt finnas behov av koll av den kroppsliga hälsan. Kanske svårt att få gehör för det på vårdcentralen om man är 24 år. Alltfler saker tyder på att psykiatrin måste ha en integrerad hälsovård och en distriktsläkare på kliniken, som sköter den kroppsliga hälsan. Tidigt finns också behov av patientutbildning om ett hälsosamt liv med goda vanor. Man måste både satsa på hälsokoller och hälsoutbildning, som minskar kroppsliga sjukdomar.
Men man är inte överviktig innan man börjar med antipsykotika. Eller snarare, jag hade ingen övervikt innan jag ordinerades neuroleptika. På ett par månader svullnade jag upp på grund av en bottenlös hunger.