schizofrenibakterie

Irländska forskare har tagit ett radikalt grepp och konstaterat att våra tarmbakterier är lika stor som hjärnan.

Tarmbakterierna innehåller 100 gånger fler gener än vad vi har själva. Tarmbakterierna har en viktig roll för hjärnans utveckling och funktion.

Färska studier tyder på att effekt av tarmbakterier finns på kognition, stress och socialförmåga. Försöksdjur utan tarmbakterier fungerar socialt på ett sätt som liknar schizofreni.

Forskarna tycker därför att tarmbakteriernas gener också skall studeras vid schizofreni och drar parallellen till magsår, där upptäckten av bakterierna som gav magsår gav en effektivare behandling. Magsår liksom schizofreni kan också gå i familjer.

Läs mer hos Irish Medical Times.

Läs originalartikeln hos Molecular Psychiatry.

Kommentarer   
Admin1
#4 Admin1 2014-11-03 18:58
Såg ett TV-program med en engelsk TV-doktor om probiotika dvs typ snälla bakterier, som finns i Proviva och liknande. Han menade att det var lika bra att äta havregryn för tarmfloran och han demonstrerade med ett test på sig själv och den egna tarmfloran. Havregryn gjorde att de goda bakterierna i tarmfloran växte. Så testa om havregryn gör din tarmflora mindre schizofren. :-)
Admin1
#3 Admin1 2014-11-01 17:53
Intressant, men skeptisk. Alla har en tarmflora och ingen saknar den, som försöksdjuren som fick schizofreniliknande beteende. Mer forskning krävs för att visa att avvikelser i tarmfloran kan orsaka eller påverka schizofreni.
Ready
#2 Ready 2014-10-31 17:54
Precis som med Toxoplasma gandi är detta ett intressant spår.
Geta
#1 Geta 2014-10-31 16:45
Magsår ska kunna smitta i familjer på grund av miljön. Kanske att schizofreni också smittar.

Du har inte rätt att posta kommentarer