schizofreni

Cannabis värst!

Minst 4 olika miljöriskfaktorer hos samma individ kan göra att insjuknandet i schizofreni blir 8 år tidigare har tyska forskare funnit.

Faktorerna var hjärnskador i samband med förlossning, cannabis, hjärnskada, psykiskt trauma, stadsmiljö och migration. Minst 4 riskfaktorer gav 3 år kortare utbildning och 40 % högre arbetslöshet.

Andra faktorer som ålder för första psykossymptom, hur allvarliga symptomen var, kognition, arbete och inläggningar hade ingen betydelse. Det betyder att andra faktorer styr risken för schizofreni än faktorer som beskriver själva sjukdomen.

Mest överraskande var att varje miljöriskfaktor innebar en ökad risk för en förvärrad sjukdom. Cannabis var dubbelt så viktig som alla andra miljöfaktorer tillsammans.

Läs mer hos medwireNews.

Kommentarer   
Admin1
#3 Admin1 2014-11-03 18:33
Det handlar nog om att hjärnan har blivit vuxen och fungerat normalt någon gång och då är det säkert lättare att tackla sjukdomsbesvären. Sedan om man insjuknar i tonåren bor man hemma hos föräldrarna, vilket kan höja psykosrisken till det dubbla på grund av kritik, skäll och överengagemang. Inlärningen kan försämras av schizofreni och som tonåring finns mycket att lära sig för att klara livet. Särskilt om man skall arbeta, så är det nog svårt med insjuknande i tonåren för att inte säga nästan omöjligt. Dagens arbetsliv kräver mer än förr.
Geta
#2 Geta 2014-11-03 18:27
Det är bra att mogna så mycket som möjligt innan man blir psykotisk.
Admin1
#1 Admin1 2014-11-03 18:16
Att kunna uppskjuta insjuknandet med 8 år är ganska viktigt för att hinna med utbildningar och kanske hinna med att börja arbeta. Sedan så är ju sannolikt också vården bättre om 8 år.

Detta tyder på att man skall inte legalisera cannabis och försöka informera tonåringar om riskerna. Risken är säkert störst för tonåringar med psykisk sjukdom i släkten och det är ju en hel del om nu det inte är så att de mår psykiskt dåligt själva också. Kanske inte så bra att snurra till hjärnan ytterligare då.

Du har inte rätt att posta kommentarer