klocka

En ny studie fann att 4 timmars cykler orsakade av dopamin kan ligga bakom störd sömn vid vissa psykiska sjukdomar, som schizofreni och bipolär.

Vår sömn styrs av den cirkadiska 24 timmars klockan i kroppen. Det finns bevis för att vi har en ytterligare klocka för vakenhet och sömn, som är på 4 timmar och kallas för ultradian klockan.

Denna klocka aktiveras av dopamin och vid dopaminobalans som schizofreni kan klockan utökas från 4 timmar till 48 timmar.

Hos möss så fann man att vid ökat dopamin var felet inte i den cirkadiska klockan, som trotts tidigare utan 4 timmars klockan.

Forskarna säger att det är en banbrytande upptäckt och att dopaminets effekt på denna klocka kan utlösa mani vid bipolär och kanske också återfall i psykos vid schizofreni.

Läs mer hos PsychCentral.

Kommentarer   
Admin1
#1 Admin1 2015-02-24 16:04
Tidigare har talats om att dopamin och även kanske GABA ligger bakom sömnproblem vid schizofreni.

Det nya här är väl att melatonin kanske inte kan användas vid sömnproblem vid schizofreni utan istället antipsykotika.
Om antipsykotika skall användas för att korrigera fel på denna klocka, så är antagligen Seroquel/Quetiapine bäst, eftersom den är kortverkande och ungefär lika långverkande som normal sömn.

Men dosen spelar roll för sömnens längd av Quetiapine. På 150 mg sover jag 6 timmar och på 300 mg 12 timmar. Jag har testat olika dosers effekt på sömnen på mig själv för att se hur dosen påverkar sömnen och för att förstå dossambandet.

Du har inte rätt att posta kommentarer