Amerikanska forskare har hittat ett ämne miRNA-137, som reglerar gener och som kan orsaka felaktiga hjärnfunktioner, som bidrar till schizofreni.

MikroRNA kan göra att bildningen av proteiner kan hämmas och det finns 3000 olika typer. Ett mikroRNA kan hämma hundratals proteiner.

Hos nerver från personer med schizofreni var mikroRNA-137 förhöjd, vilket påverkade nerverna negativt, så att kognitionen kan nedsättas.

Resultatet var överraskande, eftersom mikroRNA aldrig kopplats tidigare till presynaptisk förändring med frisättning av neurotransmittorer. Forskarna har också visat att genom att minska mikroRNA, så förbättras nervtrafiken.

MikroRNA kan påverkas av miljöfaktorer, som stress och missbruk.

Om man vet vilka miljöfaktorer, som påverkar miRNA-137, så kan det gå att normalisera det. Om gentester visar att miRNA är felaktigt kan det gå att undvika att få sjukdomen genom hälsosam livsstil i en kritisk period.

Läs mer hos MIT News.

 

Kommentarer   
Admin1
#3 Admin1 2015-05-27 22:32
Jag tror den är ganska viktig. Schizophreniaforum.org var snabba att rapportera om den. Brukar ta ganska lång tid annars.
Ready
#2 Ready 2015-05-27 21:45
Det är svårt för en lekman att avgöra hur viktig en sådan här nyhet är.
Admin1
#1 Admin1 2015-05-27 13:54
Det intressanta är att mikroRNA kan påverkas av miljöfaktorer liksom epigenetiska förändringar. Epigenetiska miljöförändringar kan i vissa fall ärvas av barnen, vilket mikroRNA nog inte kan.
Borde kanske kunna gå att blockera vissa mikroRNA. Det börjar bli ganska komplicerat.

Du har inte rätt att posta kommentarer