blodceller

Höga blodnivåer av tillväxtfaktorn VEGF, som bildar nya blodkärl och ger hjärncellsskydd verkar ge mindre storlek för hjärnområden (prefrontala cortex) viktiga för komplext tänkande, känslor och beteende för personer vid schizofreni.

Höga nivåer av VEGF ger höga nivåer av ett interleukin, som kan stimulera inflammation i hjärnan, som alltmer schizofreni kopplas ihop med.

Upptäckten kan göra att en analys i blodet av VEGF kan användas för att diagnosticera schizofreni, vilket är billigare och enklare än de övriga metoder för diagnostik, som finns. 

I hjärnan är dock VEGF nivåerna låga för höga nivåerna VEGF i blodet hämmar bildningen av VEGF i hjärnan, där blodflödet försämras och kan minska hjärnvolymen.

Inflammation kan också minska hjärnstorleken. Ytterligare studier krävs dock för detta.

Läs mer hos MedicalXpress.

Kommentar  
Inflammation är ett sätt att bekämpa infektioner. Syftet är att aktivera infektionsförsvaret och stärka det på platsen, där infektionen finns. I paketet ingår också att döda bakterien eller viruset. Eftersom här finns ingen infektion, så kan hjärnceller skadas av inflammationen.
Jag tror att inflammation är förklaringen till majoriteten av schizofreni. Frågan forskarna måste ställa sig är vad som händer när hjärnan drabbas av inflammation.
Det konstiga är förklaringen att höga nivåer av VEGF i blodet skulle ge lägre koncentrationer av VEGF i hjärnan via feedback. Kan knappast stämma. Det borde istället vara en sådan feedback i kroppen minus hjärna och sedan borde hjärnan ha ett eget feedbacksystem. Hjärnans blodförsörjning är enormt viktig för hjärnans funktion och därför borde hjärnan ha ett eget system.