Schizofrenigenernas Rosettesten dvs en gen som kan förklara funktionen av andra gener, som kopplas till schizofreni har hittats av forskare via studier på möss

Genombrottet visar på en sårbar period i tidiga stadier i hjärnans utveckling, som forskarna hoppas att terapier kan riktas mot, så att schizofrenin kan fås att försvinna.

Genen är den mycket kända DISC-1 genen, som ökar inte bara risken för schizofreni utan också depression och bipolär.

Upptäckten de gjort är att för att hjärnan skall bli frisk måste DISC-1 bindas till två andra proteiner i hjärnan. Om inte så försämras synapserna eller kontakten i hjärnan,  vilken kan orsaka problem med tänkande och hur man upplever omvärlden.

Detta problem uppstår bara en vecka efter födseln och en vecka framåt. Forskarna funderar nu hur man skall behandla under den kritiska veckan och om hur man skall återställa kontaktförmågan hos de som har schizofreni. Liknande studier på andra schizofrenigener måste göras för att se om de påverkar hjärnan på liknande sätt.

Läs mer hos Newswise.

Förändringarna, som orsakades efter födseln visade sig som dålig kontakt i hjärnan först i vuxen ålder hos mössen och precis i liknande ålder, som schizofreni hos människa. 

Från Schizophreniaforum.org.

Kommentarer   
Geta
#11 Geta 2015-08-12 14:16
http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2015/08/11/okad-hjarnaktivitet-hos-barn-som-fatt-mycket-hoglasning/
Admin1
#10 Admin1 2015-08-12 13:42
Här intervjuas en av forskarna bakom denna studie:
http://www.news-medical.net/news/20150810/DISC-1-schizophrenias-Rosetta-Stone-gene-An-interview-with-Professor-Kevin-Fox.aspx
Admin1
#9 Admin1 2015-07-30 20:34
Jag tror Zyprexan kommer att lyckas. Har passerat FAS II nu återstår sluttesterna på fler personer. Gissar resultatet kommer om 2 år. Det är säkrare med sådana projekt än nya antipsykotika, där 95 % misslyckas.
Ready
#8 Ready 2015-07-30 20:23
Jag har en känsla av att den där Zyprexan utan viktuppgång aldrig kommer att se dagens ljus.
Admin1
#7 Admin1 2015-07-30 13:47
Psykosociala behandlingar kan vara ett bra tillägg om man har symptom kvar. Familjeutbildning kan halvera psykosrisken. Sedan finns ju också sjukdomshantering och familjeintervention med effekt också.

Jag tror också på att förbättra existerande mediciner. T.ex försöken med tillsats till Zyprexa, som tar bort viktuppgången. Fler kan använda Zyprexa då, som har näst bäst effekt. Man kan nog också med samma tillsats ta bort viktuppgången för Clozapine och Risperdal.

Invega Trinza med 3 månaders effekt verkar intressant och där har bara 7 % symptom. Det normala är att 50 % har symptom trots antipsykotikan.
Ready
#6 Ready 2015-07-26 22:14
Jag har gett upp hoppet om att nya mediciner ska kunna bota mig. Tror nu mer på förbättring i samband med stigande ålder.
Admin1
#5 Admin1 2015-07-26 12:12
Jag tycker de drar på för mycket om Rosettesten, trots bara en studie och en gen. Finns inga bevis för att principen gäller andra gener än. Skall bli spännande att läsa vad Schizophreniaforum.org skriver om detta.
Geta
#4 Geta 2015-07-26 11:46
Min teori är att schizofreni uppkommer när föräldrar och barn aldrig lyckas få någon riktig bra kontakt med varandra.
Larsson
#3 Larsson 2015-07-26 01:02
Jag litar inte på de här nyheterna. Hela tiden hur någon har schizofreni och därför måste tvingas. Om man har schizofreni så blir det nog inte bättre med en massa nyheter eller produktinformation. Man blir bara förvirrad hur någon skulle kunna tro på det här på riktigt. Schizofreni uppstår inte magisk ur tomma intet och det är inte heller medfött. Faktum är att ni inte har några bevis annat än en masa känslor typ "Hur mår du?". Psykologi är inte bara en massa känslor. Psykologi ska vara mätbart och testbart och detta har verkligen inte varit testbart eller mätbart. Genetik är lite intressant men det är ett villospår när personer bara är ute efter att sälja produkter med schizofreni som falsk förevändniing, eller bidragsfuska med försäkringskassan. Tro inte på nyheterna.
Ready
#2 Ready 2015-07-24 20:59
Mycket bra att forskarna kan inrikta sig på behandling under en kritisk vecka så är saken klar.

Admin, hur viktig är denna nyhet?

Du har inte rätt att posta kommentarer