B-vitaminet folsyra anses skydda mot många olika cancerformer, hjärt-kärlsjukdomar, missbildningar och graviditetskomplikationer.

Det ökar också troligen effekten av antidepressiva och diskuteras även vid schizofreni.

I USA skall mjölet berikas med folsyra, men röster höjs om tillräckligt bevis finns för att försvara långtidsbehandling med syntetiskt folsyra, som skiljer sig från det naturligt förekommande.

Folsyra har en mängd effekter i kroppen. Det deltar bl.a i bildningen av biogena aminer - vissa neurotransmittorer. Det kan därför vara involverad i depressioner och verkar förstärka effekten av antidepressiva.

B-vitaminer och särskilt folat kan ge avsevärt skydd mot allvarliga sjukdomar, som cancer, hjärtsjukdom och missbildningar vid födseln.

Det skyddar genom att sänka homocystein, som ökar risken för hjärt-kärlsjukdom och genom en genetisk mekanism (cancer och missbildningar).

Vanliga genetiska avvikelser för flera gener för folatberoende enzymer kan reglera risken för flera allvarliga kliniska tillstånd.

Skyddet eller risken som de genetisk avvikande folatberoende enzymerna skapar är beroende av intaget av folat i kosten.

Folat, som används t.ex. i berikning av mjöl i USA är syntetiskt och riskerna med att använda detta under lång tid är idag okänt.

I framtiden kommer troligen trenden vara att dieten och folattillförseln varierar mellan olika individer för att kompensera för variationer i individuellt folatbehov beroende på de genetiska skillnaderna.

Folsyra i berikade födoämnen är det syntetiska pteroylmonoglutamat (PGA), som i kroppen omvandlas till metylfolat.

Problemet är att i doser över 400 mikrogram PGA, så blir denna omvandling mättad och därför väldigt långsam. Personer med högre doser av PGA kommer därför att ha mycket PGA i kroppen, vars effekter på långsikt inte är så kända idag.

Kommentar:

Även vid schizofreni anses att homocystein kan ansamlas i hjärnan och störa glumatsystemet där, vilket kan bidraga till symptomen. Folsyra är därför intressant dels för att eventuellt motverka schizofrenisymptom, men också för att förstärka effekten av antidepressiva. Dessutom kan det vara bra för att förbygga hjärt-kärlsjukdomar, som är också vanligare vid schizofreni.

Källa:

BMJ 2004;328:211-214