DNA

Tack vare ett intensivt internationellt samarbete kan frågetecknen kring schizofreni börja rätas ut.

Dagens heta hypoteser kretsar kring bland annat det hundratal genvarianter som kan kopplas till sjukdomen samt immunsystemets roll.

Inflammatoriska och autoimmuna processer blir allt viktigare och kan öppna dörren för nya terapier inom de närmaste åren.

De nya fynden beräknas leda till klinisk användning av tester med biomarkörer inom 5–10 år.

Läs mer i Läkartidningen. Läs denna artikel för den är mycket bra och aktuell.

Kommentarer   
Bitte
#5 Bitte 2016-03-28 21:04
Ja jag har ju en autoimmun sjukdom. Sen för några veckor sen fick jag även problem med ögonen. Det kan vara Sjögren symtom men det är för tidigt att säga ännu.
Det kan också vara Sarcoidosen. Får ta ögondroppar 6 eller fler gånger om dagen i varje öga.
Admin1
#4 Admin1 2015-10-15 13:35
Inte omöjligt att de sjukaste har inflammation och det är därför de är så sjuka och svårbehandlade. Svårare schizofreni skulle vara en slags cerebral astma kan man säga.

En konstig sak är att nyare antipsykotika har en nervskyddande effekt och minskar celldöd i hjärnan, så att man får mindre hjärncellsförluster än en normal person. Litium har också en liknande effekt.
Geta
#3 Geta 2015-10-13 22:19
Jag tycker om när forskarna går på det autoimmuna spåret.
Ready
#2 Ready 2015-10-13 21:30
Jag tycker om när forskarna försöker hitta genetiska förklaringar till schizofreni. Det är inte flummigt.
Admin1
#1 Admin1 2015-10-13 17:22
En väldigt bra artikel med många intressanta nyheter. Jag tycker ett fel forskarna gör att de tittar på en schizofrenigen hos möss och hur det påverkar hjärnan. Istället borde man i musens genom lägga in alla schizofrenigener hos en individ för att se hur musen påverkades av flera schizofrenigener. Det var intressant också att antiinflammatoriska läkemedel kanske kan minska risken för kognitiv nedsättning.

Du har inte rätt att posta kommentarer