Sedan sjukdomen schizofreni först definierades för cirka 100 år sedan har åsikterna kring prognosen för tillfrisknande varierat.

Forskningen under 2000-talet talar dock för en dålig långtidsprognos.

Läs mer i Läkartidningen.

Kommentar  
Vården har ändrats mycket med psykosociala behandlingar. Jag är optimistisk om framtiden och tror att det blir stora förbättringar. Det utfall man kommer nu med är en gammal och otillräcklig vård utan psykosociala behandlingar och nya antipsykotika
De tar inte upp att när man gör studier på antipsykotikaeffekten så visar det sig att under 50 år har symptomen för de med schizofreni minskat kraftigt. Det kan idag vara svårt att hitta försökspersoner när man skall testa nya antipsykotika för det krävs rejält med symptom för att påvisa effekt. Antipsykotika ger inte så bra effekt mot lindriga symptom utan är lättast att bevisa när man har psykos och är inlagd.

Man tar heller inte upp att alla psykoser inte vårdas. Det kan vara så att bara hälften av psykoserna sjukhusvårdas medan resten är psykotiska hemma utan att skrämma andra, som ger tvångsvård. Jag tror att psykoser kan vara skadliga för hjärnan och att de gömda psykoserna kan behövas vårdas för att minska funktionsförluster. En annan strategi krävs för detta och monitorering av psykossymptom.