Risken för demens är fördubblad vid schizofreni även om riskfaktorer för demens, som diabetes och hjärt-kärlsjukdom har räknats bort.

Men räknas missbruk bort, så är riskökningen 70 %. Risken att drabbas av tidig demens dvs under 65 års ålder är fyrdubblad.

De flesta med schizofreni drabbas inte av demens utan en mindre grupp. Detta var en dansk studie

Läs mer i Läkartidningen.

Kommentar  
Min läkare sa till mig att den schizofrene kan liknas vid en bil som efter många års förslitning med olika problem som rost och annat bara brakar och inte längre går att köra. Det är alltså inte en orsak utan flera som till slut blir för mycket.
Risken för demens före 60 års åldern är mycket låg under 1 %. Vid demens brukar man också förlora gamla minnen och färdigheter. Det du beskriver låter som nedsatt arbetsminne, som är ett kognitivt symptom. Går delvist att träna bort med hjärnträning, som appen Peak t.ex. Psykiatrin kan ibland erbjuda minnesträning också. Förbättringen brukar vara 30-40 %.
När det mest händer rutinsaker är det inte lätt att minnas dag från dag.
Intressant. Då ligger jag i riskzonen o kanske jag är lite dement redan idag. Minns bättre vad som hände för 25-30 år sedan, än vad som hände igår. Antar att det har med stigande ålder att göra!
Det är en registerstudie dvs man har gjort datakörningar i olika danska dataregister och den vägen fått resultatet. Det var mellan 1995-2013. Vid 65 års ålder var demensrisken 1,8 % vid schizofreni och 0,6 % för normal personer. Vid 80 års ålder var siffrorna 7,4 % och 5,8 % - inte så stor skillnad.

http://archpsyc.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2453292
P C Jersild säger att patienterna inom psykiatrin är inlagda så kort tid i vården att det inte går att forska på dem. Det kan vara fördomar som cirkulerar.
Kan inte demensen ha funnits där från första början när schizofrenin bröt ut.
Inte säkert att dessa resultat stämmer idag, eftersom de flesta får nyare antipsykotika, som sägs ha en neuroprotektiv effekt, som ökar med ökande dos. För gamla antipsykotika är däremot effekten motsatt och där kan demensrisken öka. Inte omöjligt att risken för demens kan minska framöver tack vare nyare antipsykotika. En del får litium och litium har en nervskyddande effekt och minskar demens vid bipolär med 40 %.