giftemål

Gissar att stigma betyder mycket och att man träffar mest andra med samma diagnos

En studie baserad på svenska register visar att de som gifter sig ofta väljer en med liknande psykiska sjukdom.

Tidigare har det visats att inkomst, utbildning och personlighet ofta är lika.

Studien visar att en med schizofreni gifter sig hellre med en med schizofreni än en med depression.

Det var 2-3 gånger vanligare med en partner med psykiatrisk diagnos än en utan psykiatrisk diagnos.

Forskarna tror att detta beror på att beteendet är lika eller att den enes psykiska sjukdom utlöses av stressen från partners sjukdom.

Läs mer i Scientific American.

Kommentar  
Jo, tidigare i släkten har det funnits psykisk sjukdom. Men idag har släkten bättre välstånd. Därför tror jag inte att ärftligheten visar sig.
Du kanske inte har ärftlig schizofreni utan är den enda i släkten med psykisk sjukdom.
De är båda i 30-års åldern och visar inga symtom.
Risken för att dina syskonbarn skall få schizofreni är 3 %. Att deras barn skall få schizofreni är förstås ännu mindre och knappt något att bry sig om. Sedan finns ju chansen att du har icke-ärftlig schizofreni, som 30 % har och då finns ingen ökad risk alls.
Min syster fick panik för några år sedan. Hon var tvungen att upplysa sina barn om att jag har diagnosen schizofreni, ifall de funderade på att skaffa barn.
Schizophreniaforum.org tycker att det är en viktig studie, eftersom gener för psykisk sjukdom inte sprider sig slumpmässigt:
http://schizophreniaforum.org/laynews/detail.asp?id=2269

Samtidigt viktigt att komma ihåg att vid allvarlig psykisk sjukdom för 30 år sedan satt man på mentalsjukhus och nu lever man oftast ensam. Så det här har nog inte så stor betydelse tror jag. I praktiken är det nog så att mesta genspridningen står nog syskon och andra nära släktingar för, som saknar diagnos.
Det kan vara ganska tungt att umgås med någon som har depression. Schizofrena personer kan vara något mer underhållande.
Sedan förstår man inte vad de psykiskt friska talar om. De prioriterar andra saker.
Jag tror att man vid allvarligare psykisk sjukdom mest träffar andra med psykisk sjukdom för att de är de enda man träffar egentligen på mottagningar, inlagd eller på träffpunkter eller daglig sysselsättning. För schizofreni kan nog stigmat göra det svårt att bli gift med någon annan. Förstår inte forskarnas skumma förklaringar till detta.