Albert Einstein

Albert Einstein hade en son med schizofreni, som antagligen hade sämre IQ än fadern

Hur intelligensen hos en individ avviker från familjen kan förutspå schizofreni bättre än individens intelligens ensamt bedöms enligt en ny studie gjord av forskare från Lund och USA.

Den gamla sanningen att låg intelligens ger ökad risk för schizofreni stämmer inte utan det beror på hur man avviker från sina anhöriga i intelligens.

Om man har lägre intelligens, men kommer från en familj, där det är normalt så ökar inte risken.

Studien är gjord på svenskar födda mellan 1972 -1990.

För en familj som är medelbegåvade och du är väldigt smart, så halveras din risk för schizofreni.

En med medelmåttig intelligens, som kommer från en briljant familj har nästan 3 gånger större risk för schizofreni.

Läs hos MedicalXpress.

Läs Viska:s Dåligt minne och koncentrationsförmåga.

Kommentar  
Jag tror nog att om de går sämre i skolan kan nog familjen bli arga och kritisera och skälla. Om man ser på de som redan har schizofreni, så kan det utlösa psykoser. Det finns också en finsk studie som tydde på att adoptivbarn vars föräldrar hade schizofreni fick lättare schizofreni hos adoptivfamiljer med kritik och skäll.
Det där tror inte jag på. Likaså påstås det att personer med schizofreni är klumpiga motoriskt. Det är bara antaganden.
:-)
Jag är nog intelligentast i min släkt och det skulle ge mig 50 % lägre risk för att få schizofreni. Jag insjuknade sent i 41 års ålder efter en traumatisk olyckshändelse, så det stämmer nog. Sedan har jag bara haft en psykos. De som utsatts för trauman i barndomen brukar oftast bara få en psykos i livet. Om man skall leta efter skyddsfaktorer mot schizofreni skall man leta efter de som insjuknar sent samt utsatts för kraftiga trauman.
Det verkar inte vara några stora effekter max 3 gånger ungefär. Risken ökar från 1 % till 3 %. kan inte vara så betydelsefullt alltså.