Neuroinflammatoriska cytokiner kan indirekt påverka produktionen av dopamin – ämnet som reglerar hur vi mår psykiskt.

– Psykiatrin kan ha stor användning av det här forskningsresultatet i t.ex behandlingen av schizofreni, säger Nikolaos Venizelos vid Örebro universitet.

Läs mer hos forskning.se.

Kommentarer   
vnv
#3 vnv 2018-03-01 22:07
väldigt väldigt intressant! Heja!!

/vnv :-)
Admin1
#2 Admin1 2018-03-01 19:28
Han menar att cytokinerna minskar bildningen av dopamin via minskning av prekursorn och aminosyran tyrosin. Skulle nog vilja se data på dopaminnivåerna. Sedan detta borde gälla negativa och kognitiva symptom, men inte psykos där dopaminet är förhöjt.

Antiinflammatoriska läkemedel, som acetylsalicylsyra, kan kanske ge viss effekt. Men problemet är att salicylsyran nog kan påverka och öka glutamat, men forskarna har ännu inte insett detta. Det pågår kliniska tester med antiinflammatoriska läkemedel mot schizofreni. Det gäller moderna antiinflammatoriska läkemedel och ej NSAID och actylsalicylsyra. Det finns en autoimmunhjärninflammation med antikroppar mot glutamatreceptorn, där man får psykos, men mot den psykosen ger ej antipsykotika effekt. Den grupp man bör titta på är de som får dålig eller ingen effekt av antipsykotika där kan det kanske finnas inflammation.
Geta
#1 Geta 2018-03-01 16:40
Har väntat länge på anti-inflammatoriska medel vid schizofreni.

Du har inte rätt att posta kommentarer