Nature min

Glutamin -A1-dysfunktion, vilket resulterar i försämrad kortsiktig tillvänjning, är en nyckelfaktor för förbättrad striatala dopaminsvar, vilket kan vara en viktig bidragande orsak till (aberrant salience) irrelevanta nervsignaler blir relevanta och ger  psykos vid t.ex schizofreni.

Modellen "aberrant salience" föreslår att psykotiska symtom först uppstår när kaotisk överföring av dopamin i hjärnan leder till att stimuli tillskrivs betydelse som normalt skulle anses betydelselösa.

Striatal hyperdopaminergi och avvikande framträdande (aberrant salience) kan omfatta en rad olika mekanismer, vilket återspeglar heterogeniteten hos schizofreni.

Alltså glutamat gör att mer dopamin frisätts och ger psykos för oviktiga händelser blir viktiga.

Läs mer i Nature

Kommentar  
De skriver i artikeltiteln att den höga dopaminfrisättningen är en fenotyp dvs en miljöpåverkan av generna så att de uttrycks annorlunda. Det intressanta med fenotyper att de kan gå att radera så att generna uttrycks normalt. De skriver dock ej om detta i artikelns diskussion. Teoretiskt kan de gå att ta bort psykoserna kanske.
En del stämmer med detta. En med schizofreni kan tro att om en person hostar på gatan att det är en signal till SÄPO att nu kommer han. Jag tror inte detta förklarar allt men en del. Man kan ha svårt att värdera och avgöra vad som är viktigt. Tror att kognitionen betyder en del också dvs tolkningen.