I en studie på närmare 600 höns har forskare vid Linköpings Universitet hittat tio gener som tycks vara knutna till hönsens rädslor.

Två av generna har redan tidigare kopplats till schizofreni och en till bipolär sjukdom. 

Upptäckter som kan bli användbara för att behandla schizofreni och bipolära sjukdomar hos människor.

Läs mer hos myNEWSdesk.

Läs Abstract i Genetics.

Kommentar  
Schizofrenigenerna har inget med belysningen att göra utan rädda hönor har schizofrenigener som kopplas till ångest.
Kan förstå att man blir schizofren som höna om lyset i hönsfabriken alltid är tänt. Det är ju tortyr.
Upplysta rum ger schizofreni. Det var nytt.
The Washington Post (avslöjade Watergate) skriver om undersökningen.

What can nervous chickens teach us about schizophrenia? A geneticist weighs in.

https://www.washingtonpost.com/news/speaking-of-science/wp/2016/01/07/what-can-nervous-chickens-teach-us-about-schizophrenia-a-geneticist-weighs-in/
De låga PISA-resultaten beror kanske på minskad ångest hos skoleleverna.
Det verkar som de valde att använda vilda höns i aveln för att de skulle vara mer rädda än våra normala höns. Ångest kanske har en skyddseffekt, eftersom den finns mer hos vilda djur. Ångesten har inte samma skyddseffekt i vårt välordnade samhälle och blir en belastning. I den här studien stod schizofrenigenerna för 20 % av ångesten hos hönsen. Vore intressant att veta hur ångesten hos hönsen med schizofrenigener artade dig.

Kommer ihåg att en kompis klagade på min ångest 20 år innan jag insjuknade. Men ingen annan gjorde det. Jag var väldigt framgångsrik i studierna och jag tror det berodde på ångesten, för att misslyckas som gjorde att jag pluggade för mycket. Så ångest kan nog ha positiva effekter också.
Yra höns har man ju hört talas om.
Upptäckte att engelska sajter om psykiska sjukdomar rapporterar om denna studie. Det som är intressant för dem är kopplingen till schizofreni. Man kan tycka att höns kanske inte är så intressant, men så tänker de inte utan ser till resultatet.
Det kan gå att testa hönsen med schizofrenigener på schizofreni med ett ljud test prepulsinhibition kallas det. Det används på möss och råttor bl.a. Ångest är det värsta symptomet vid schizofreni och värre än psykossymptomen.

Här på sajten verkar de med Clozapine ha mest problem med ångest. Endera har Clozapine sämre effekt mot ångest eller så utmärks behandlingsresistent schizofreni av mer ångest.

Jag tror också att de anhöriga, som är mest psykosnära har mest ångest.

Depression är annorlunda än ångest och är på sätt och vis motsatsen till psykos. Depression är underaktivitet medan psykos och ångest är överaktivitet. Det verkar också som depression kan minska risken för funktionsförluster vid psykoser, kanske genom att dämpa skadlig överaktivitet.