Adel Abu Hamdeh, ST-läkare, Psykiatri Sydväst

Den negativa, och ofta skrämmande, bild av ECT som ges i media och populärkultur kan orsaka verkliga problem för patienter som drabbas av allvarliga psykiatriska sjukdomar.

Den kan medföra att patienter, utifrån rädsla grundad på felaktig information, väljer bort den behandling som har störst möjlighet att hjälpa dem.

Om jag själv någonsin drabbas av en svår psykotisk depression skulle jag inte tveka – ge mig ECT. 

Läs mer i Dagens Medicin.

Kommentarer   
scannercicret
#5 scannercicret 2018-09-06 20:45
ECT bänder upp hjärnan och det känns inget skönt med att gå med det! Vidare kan dess läkare plantera in en Stroke! Skrivet av en erfaren. Som dock är välsignad med många nyttiga vänner, med både Himmelske Faders och Ordors nyttigheter. Går nu vidare med Trelafon sprutor och gaser från Ordors. Har ett företag inom Scanner Thought Brain, som inte behövs extra personal, inom att göra som jag gör med exempelvis BOINC filer, med lägsta lön på 0,01 Vnk per arbetsfil.
Geta
#4 Geta 2018-09-04 18:50
Hippocampus ska minska i storlek i hjärnan vid depression. Det dröjer nog innan den ökar i storlek igen, när depressionen hävts. Därför tror jag att minnet påverkas. Själv märkte jag inte att jag tappade minnet efter elchocker.
Admin1
#3 Admin1 2018-09-04 18:40
Citerar Geta:
Kan det inte också bero på depressionen som gör att personen ifråga tappar minnet.

Ja, depression kan ge pseudodemens. Menar du att ECT ger effekt mot depression, men inte dess pseudodemens?
Admin1
#2 Admin1 2018-09-01 20:01
Hon kanske hade katatoni, så bensodiazepiner hade man kunnat testa innan för 70-80 % förbättras och effekt efter 30 minuter, men ECT används också mot katatoni. ECT vid djupa depressioner kan nog ersättas delvist av narkosmedlet ketamin, som också har snabb effekt.
Geta
#1 Geta 2018-09-01 15:55
Kan det inte också bero på depressionen som gör att personen ifråga tappar minnet.

Du har inte rätt att posta kommentarer