Grova våldsbrott kopplas ofta till psykisk sjukdom.

Psykisk sjukdom förmodas ”förklara” det oförklarliga, det obegripligt ondskefulla.

Det är en trend i vår tid att ondskan psykiatriseras.

Men begreppen ”psykisk sjukdom” och ”farlighet” används på ett förvirrande sätt, när det ena ständigt knyts till det andra.

De allra flesta psykiskt sjuka är inte farliga.

Och det finns människor som är farliga men som inte är psykiskt sjuka.

Läs mer i Forskning & Framsteg. Tack boe för tipset!

Kommentar  
Grann har rätt att om psykiskt sjuka som kan bli farliga skall kunnas låsas in, så bör andra icke-psykiskt sjuka som man vet kan bli farliga också låsas in fastän de har avtjänat sitt straff.
Vad är då skillnaden mellan fängelse och rättspsykiatrisk vård förutom någon timme psykiatriker kontakt i veckan? Och på vilket sätt kan det vara relevant för en realistisk debatt?

Martin Grann verkar ha en del förnekelse i bagaget och har länge varit negativ till att behandla personer med ADHD (adhd-npf.com/martin-grann-vetenskapen-om-adhd/) i fängelserna trotts att populationen är förhållandevis mycket stor. Att behandla ADHD medicinskt (adhd-npf.com/fungerar-adhd-medicin-concerta-ritalin/) förefaller ha blivit en succé på flera ställen, den rimliga frågan är varför tog det så lång tid.
Tror att det faller på att det blir för dyrt att övervaka alla med diagnosen schizofreni.
Onekligen en snygg avslutning;
"Ska vi ha ett system i Sverige med särskilda skyddsåtgärder bör det omfatta de allra farligaste, inte de allra sjukaste. Det är inte samma sak."