En morgon i sköna maj satte jag kaffet i vrångstrupen då jag kom till slutklämmen på en vetenskaplig artikel i the Lancet av svenska forskare verksamma vid kungliga Karolinska i Stockholm.

Man sammanfattar nämligen en registerstudie över tiotusentals människor som ordinerats läkemedel av olika slag inom psykiatrin med att av de som fått en ordination men – av för forskarna okända skäl – inte hämtat ut sin medicin var vissa delar av gruppen överrepresenterad i register över lagförda våldsbrottslingar.

Den tolkning man förleds till i artikeln i original eller i svensk media är helt enkelt att om du får vissa diagnoser inom psykiatrin så måste du ta din medicin annars blir du en våldsam kriminell nästa fullmåne.

Läs mer i RSMHBloggen.

Kommentar  
En norsk undersökning tyder på att Karolinskas undersökning stämmer:

http://www.viska.se/index.php/component/content/article/8-nyhet/vald/5338-enbart-missbruk-ger-upprepat-vald-efter-psykos
Visst har studien vissa osäkerheter och de har alla studier. Det var dock 2600 dömda med antipsykotika, som studerades, vilket är ganska många.

Jag tror studien har rätt, därför:

Antipsykotika reducerar aggression med 85 %.

Högre doser antipsykotika gav bättre skyddseffekt mot brott än lägre doser. Det verkar finnas ett dos-effekt samband.

Sedan antidepressiva gav ingen effekt och litium gav ingen effekt vid schizofreni, men viss effekt vid bipolär.

Antipsykotika ger snabb effekt mot aggression inom ett par dagar, men den antipsykotiska effekten kommer senare. När man slutar med antipsykotikan kan man misstänka att aggressiviteten återkommer nästan direkt, medan psykosen kommer senare oftast månader till 2 år. Det är en sådan sak som kan vara problemet.