Bättre återhämtning på sikt ficks vid dosreduktion eller avbrott med antipsykotikamedicineringen för de som blivit besvärsfria (remission) efter den första psykosen.

Personerna i studien fördelades slumpmässigt till dosreduktion/medicinavbrott eller konstant medicinering i 18 månader.

Efter 7 år fick personerna i reduktionsgruppen dubbelt så ofta återhämtning (40 %) som de som fick konstant dos.

Forskarna menar att här är ett återfall ingen katastrof utan milda försämringar kan vara värt för att få en bättre återhämtning.

Från Schizophreniaforum.org.

Kommentarer   
Admin1
#5 Admin1 2014-08-03 16:34
The Mental Elf har granskat studien:

This is an important area of research and the incorporation of social function outcomes as a key methodology in this research is to be praised as this allows a more detailed discussion to be held around the role of antipsychotics. The authors are right to call for further research and while this study alone is likely insufficient to precipitate immediate change in clinical practice, it should at the least, promote a serious debate among professionals and a detailed look at the use of antipsychotics.

http://www.thementalelf.net/treatment-and-prevention/medicines/antipsychotics/long-term-maintenance-treatment-with-antipsychotics-a-cautionary-note-from-recent-research/

Om jag själv skulle vara nyinsjuknad så skulle jag välja Seroquel Depot, som har svagast dopaminblockerande effekt och i lägre doser kanske liknar att inte ha antipsykotika alls, vilket kanske skulle stimulera återhämtningen.
stefan
#4 stefan 2013-08-26 21:57
"på mentalsjukhusen förr var man helt omedecinerad och få återhämtade sig"

Inte så konstigt kanske...

Mvh stefan
Geta
#3 Geta 2013-07-13 14:08
På 1960-talet eller om det var på 70-talet gjorde man experiment med att låta personer med schizofreni vara utan medicin, men de fick få bo i ett skyddat boende.
Admin1
#2 Admin1 2013-07-13 12:52
Antagligen skall nyinsjuknade ha antipsykotika tills symptomen försvinner, men sedan skall man troligen direkt sänka dosen till lägsta effektiva dos. Man kan tro av denna studie att antipsykotika är skadliga och att man skulle klara sig bättre helt utan, men på mentalsjukhusen förr var man helt omedecinerad och få återhämtade sig. Den här studien har en nackdel för de står inte om psykosociala behandlingar gavs direkt och egentligen borde man göra det för att få bästa resultat och för att minska symptom och risk för återfall i psykos.
Admin1
#1 Admin1 2013-07-12 14:14
Blev både glad och ledsen av detta. Glad för att de kan gå att förbättra återhämtningen. Ledsen därför att vi nu inte exakt vet hur vi bäst skall dosera antipsykotika. Det kan finnas bättre doseringsschema med antipsykotika som ger ännu bättre återhämtning och det kan kanske också vara så att nyinsjuknade skall ha antipsykotika med svagare antipsykotisk effekt som Abilify och Seroquel. Zyprexa och Risperdal som man drämmer i med direkt idag kanske har för stark effekt och kanske därför kan försämra återhämtningen. Det kan ta tid att komma fram till den bästa terapin.

Du har inte rätt att posta kommentarer