Sök efter typ av självhjälp

Från 1 januari kan de som får läkemedel som kan ge muntorrhet t.ex vissa antipsykotika få ett Särskilt tandvårdsbidrag (STB), som uppgår till 600 kr per halvår.

Det används för att bekosta förebyggande tandvård, som undersökningar hos tandvården eller tandhygienist.

Läkaren skriver ett intyg och anger de läkemedel som kan ge muntorrhet. Intyget ges sedan till tandläkaren eller tandhygienisten som kollar med ett papper i munnen om salivproduktionen är nedsatt. Om salivproduktionen är nedsatt får man bidraget.

Läs mer hos Försäkringskassan.

Grönt kort eller tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift finns för personer som har stora tandvårdsbehov på grund av långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning.

Det är landstinget som bestämmer vilka som får detta stöd. Detta stöd kan ges vid svår psykisk funktionsnedsättning.och läkare skall bedöma funktionstillståndet.

Så här bedömer läkaren funktionsnedsättningen: 

Patienten har en svår till fullständig funktionsnedsättning eller aktivitetsbegränsning i nedanstående funktionstillstånd:  svara Ja eller Nej 

  • Kognitiva funktioner
  • Att företa en enstaka uppgift självständigt
  • Att klara daglig rutin
  • Att hantera psykologiska krav vid tandvårdsbesök
  • Att söka professionell hjälp och följa medicinska och andra hälsoråd
  • Att tillämpa kunskap 

Patienten har, efter en bedömning av ovanstående funktionstillstånd, stora svårigheter att sköta sin munhygien eller att genomgå tandvårdsbehandling Ja eller Nej

 

Kommentarer   
björk
#6 björk 2014-03-04 18:32
jag skall till tandläkaren imorgon
vnv
#5 vnv 2014-03-04 16:17
Tack för upplysningen! :-)
Admin1
#4 Admin1 2014-02-24 10:51
Funktionsnedsättningen vid schizofreni brukar vara ganska konstant över tiden, så jag tycker att det borde gå att få permanent ganska snart. Jag tycker att man borde också kunna får grönt kort om man har låg sjukersättning för att förbättra tandhälsan för de med sämst ersättning.
Evillynn
#3 Evillynn 2014-02-24 08:18
Har också under 2 års tid. Vet att man kan få permanent. Är det efter att man fått sjukersättning som detta är möjligt, eller hur fungerar det?
björk
#2 björk 2014-02-23 16:45
ja har grönt kort t.v.e i 12 år Nu... :lol:
Zoidar
#1 Zoidar 2013-01-22 14:11
Vilka perfekta tänder!

Du har inte rätt att posta kommentarer