Sök efter typ av självhjälp

Professor William Honer studerar motionens effekt på schizofreni och säger att hippocampus i hjärnan, som sköter minne, är mindre vid schizofreni än normalt.

Aerobisk motion ökar volymen på hippocampus, vilket förbättrar hjärnfunktionen och symptomen.

Förluster av hjärnceller vid schizofreni ses ofta som definitiva, men det kan gå med rätt behandling att nyskapa hjärnceller.

En studie de gjort på effekten av aerobisk motion och yoga visade på signifikanta förbättringar i när- och långstidsminne, depressiva symptom och övriga symptom.

Hjärnröntgen visade på större tjocklek på hjärnbarken och hjärnvolym, som tyder på ökad bildning av nervceller i hjärnan.

Det har varit svårt att finansiera denna forskning.

Motion kan vara ett viktigt tillägg till antipsykotika, eftersom antipsykotika ökar inte storleken på hippocampus.

Det kan dock vara svårt att få alla med schizofreni att motionera och särskilt de som är svårast sjuka.

Läs mer hos Straight.com.

Kommentar  
Jag funderar om motion som tränar hjärnan kan verka förebyggande mot schizofreni och kanske kan testas vid tidiga tecken på psykos.

Sedan när man diskuterar varför schizofrenin är lindrigare i uländer kan ju kanske fysiska inaktiviteten i väst och den fysiska aktiviteten i uländer ha betydelse kanske. Schizofrenin blev vanligare när man flyttade in till städer på 1800-talet och antagligen blev mindre fysiskt aktiv. Motion gör ju en mer stresstålig och stress diskuteras ju som trigger av schizofreni.
Hjärnbarken blir tunnare även hos normalpersoner, så det är en normalprocess på sätt och vis, men motion verkar motverka detta.
Hm, såg en artikel tidigare där de kommit fram till att det inte skedde någon hjärnförminskning. Kan den ha varit norsk, jag kan minnas fel.