Sök efter typ av självhjälp

Helena

Många gånger när jag haft panik så har min bror sagt till mig att använda mitt förnuft. Det har ju låtit förnuftigt men polletten har aldrig trillat ner.

Nu plötsligt har den gjort det. Jag har kommit på mig själv med att tänka magiskt. Min enorma fantasi har verkligen frodats. 

Fantasi är bra när man ska vara kreativ men när den används för grubbleri och magiskt tänkande är den förödande.

Läs mer i RSMHBloggen.

Kommentarer   
Geta
#5 Geta 2015-09-05 15:26
När jag gick i psykoterapi, blev jag tvärtom anklagad för att använda mitt förnuft för mycket.
Ready
#4 Ready 2015-09-04 20:44
Jag tror inte att det är fel med lite magiskt tänkande i vardagen. Annars hade inte religioner varit så stort och vem vet om inte verkligheten faktiskt är magisk.
Geta
#3 Geta 2015-09-04 18:31
Åsa Nilsonne uppträdde i Kunskapskanalen idag. Hon hade en teori om att vi har fel på Amygdala. Därifrån härstammar mycket ångest och rädsla.
Admin1
#2 Admin1 2015-09-04 18:08
När jag hade akut ångest för över 20 år sedan hittade jag på en ögonrörelseterapi:

- Ligg ner. Titta så långt till vänster du kan genom att vrida på ögonen. Titta så långt till höger du kan. Håll på så där i 5-10 minuter.

Jag har aldrig använt medicin mot ångest utan fixat allt själv.

Andningsövmingar är bra mot akut ångest och avslappningsövningar har också effekt. KBT har också effekt mot ångest.

Man kan komma ganska långt med självhjälp för mediciner mot ångest ger måttlig effekt, vilket betyder att ångest finns kvar.
Admin1
#1 Admin1 2015-09-04 18:07
Ångest kan vara förstadium till psykos i alla fall om man har psykossjukdom. Magiskt tänkande förekommer vid schizotypi, som anses vara ett förstadium till schizofreni.

Min egen behandling mot ångest är:

- När jag får ångest tänker jag på några konkreta tillfällen då jag tidigare haft svår ångest och att jag då oroade mig helt i onödan. Jag går tillbaka till dem och minns hur min ångest var då.

- Det är säkert samma sak denna gång också och så tänker jag att ångesten är en skojare och bedragare, som försöker lura mig.

- Sedan försöker jag ägna mig åt något svårt. En promenad kan vara bra för ångesten brukar försvinna då efter 5 minuter.

Du har inte rätt att posta kommentarer