Sök efter typ av självhjälp

Jimmie Trevett

Jimmie Trevett, RSMH. Siktar på julvärd på SVT?

Jag vill önska alla i RSMH och våra samarbetspartners en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Under jul och nyår får ni gärna tänka lite extra på er RSMH-kompis och slå en signal med en julhälsning.

Det uppskattas alltid!

Ett annat tips är att besöka en lokalförening. I min lokalförening har vi öppet på julafton med gratis julmat och jag tänker besöka den under kvällen för att träffa mina RSMH-kompisar.

Läs mer i RSMHBloggen.

Kommentarer   
Geta
#9 Geta 2017-12-26 19:05
Sekundärkränkt tar man upp som ord i radion just nu. Det måste vara det som Lillemor har blivit.
Admin1
#8 Admin1 2017-12-21 13:09
Lillemor varför vara bitter för saker, som du personligen inte upplevt. Alternativet förr var väl att släkten skulle ta hand om en. Inte bra det heller.
Geta
#7 Geta 2017-12-21 10:12
När jag växte upp hade det förbättrats på många plan både bland utvecklingsstörda och psykiskt sjuka.
Lillemor Ohlsson
#6 Lillemor Ohlsson 2017-12-21 09:54
Greta

Det är kanske just för att jag är så pass gammal som jag bär med mig så mycken bitterhet mot just psykiatrin men jag inser nu att utvecklingen har gått framåt till det bättre.

Jag släpar fortfarande på skräckminnen av vad som berättades om hur de intagna behandlades på mentalsjukhusen. Jag hade en morbror som arbetade på fasta paviljongen och en moster som arbetade på "stormen" för att inte tala om alla de funktionshindrade barn som bara försvann på de så kallade sinnesslöanstalterna. Jag var mycket störd som barn och det hängde som en tegelsten i ett hårstrå att jag själv hade hamnat på en sådan anstalt. Rekommenderar Maj-Gull Axelssons skildring i "Ditt liv och mitt". "Idioten Lars" överlevde inte.
Geta
#5 Geta 2017-12-20 18:29
Det är bra att ha något att protestera emot. Då blir man inte deprimerad, står det i en av Johan Cullbergs psykiatriböcker.
Admin1
#4 Admin1 2017-12-20 18:26
Det finns ju de helt utan sjukdomsinsikt, men de blir inte friska utan tvärt om sjukare och får mer tvång. Däremot har de färre depressioner och mindre självmord.
Geta
#3 Geta 2017-12-20 17:26
Lillemor, jag tycker att det är konstigt att du är så arg på psykiatrin, när du är så gammal. Min erfarenhet är att det går att ha ett avspänt förhållande till psykiatrin.
Admin1
#2 Admin1 2017-12-20 17:04
Schizofreni fanns nog före psykiatrin och beskrevs i Ebers papyrusen för 4000 år sedan. Att schizofrenin inte märktes så mycket före 1700-talet beror nog på att den startar i 20-25 års åldern och man levde i bara 30-35 år då.

Schizofreni finns i länder i Afrika utan psykvård. De har där bibelläger där de kedjas vid ett träd och får be böner hela dagarna. Så man blir varken fri från sjukdom eller tvång utan psykiatrin.

Psykiatrin är nog vårt hopp att bli frisk en dag. Att hålla på att skrika jag är inte sjuk gör en bara sjukare.
Lillemor Ohlsson
#1 Lillemor Ohlsson 2017-12-20 16:45
Från oknytt till utomjordingar.

Vad som anses sjukt eller friskt är kanske en kulturfråga. I vår kultur är den endimensionella människan frisk men den som hör röster och ser det andra inte ser är sjuk.

I tidigare kulturer har rösthörare och andeskådare sedan årtusenden tillbaka haft högsta status som schamaner och druider och vördats som heliga. Sedan kom kristendomen och de blev häxor och trollkarlar som brändes på bål och sedan kom dårhusen och "byfånarna" gömdes skamset undan av anhöriga.

Så kom psykiatrin med sina lobotomier, elchocker och piller och den som såg det andra inte såg och hörde röster var nu sjuka.

Du har inte rätt att posta kommentarer